Centar za kulturu grada Novalje

Dani kulture u Novalji 2022.

Ovogodišnji program manifestacije Dani kulture u Novalji započinje kazališnim predstavama u subotu, 19. studenog, a završava tradicionalnim festivalom pučkoga pjevanja Pisma nakanat.
Ove se godine program održava krajem studenog, u tjednu proslave svete Katarine, zaštitnice naše župe, i u ozračju adventskog vremena kojim se približavamo Božiću, našem najveselijem blagdanu.
Program je podijeljen po danima, prema kulturnim sadržajima u kojima svatko može pronaći nešto za sebe – kazalište, ples, knjigu, tradiciju, glazbu, film…
Želja nam je ovim programom privući veliki broj posjetitelja kako bi upoznali naše brojne kulturne i povijesne ljepote.


DAN KAZALIŠTA

subota 19.11.2022., Kulturni centar Gozdenica

16:00 h
Kazališna predstava za djecu NEVIDLJIVO

Predstava Nevidljivo bavi se usamljenošću i fenomenom imaginarnih prijatelja pomoću kojih djeca često prorađuju nešto što ih muči. Klasična glazba je u predstavi važan element – inspirativna početna točka koja djecu uvodi u svijet igre i mašte.

20:00 h
Kazališna predstava TVORNIČKE POSTAVKE

Mogu li se dva para, nakon što su ispremiješali karijere, ambicije i navike, resetirati na tvorničke postavke ili ipak ne? Otkrijte u ovoj ljubavno – glazbeno – političkoj komediji.


DAN DJEČJEG STVARALAŠTVA

nedjelja 20. 11. 2022., Kulturni centar Gozdenica

Izložba učenika OŠ A. G. Matoša CRNO-BELO U PITURI
Učenici OŠ A.G. Matoša su pretraživali obiteljske albume, vratili se u prošlost, a zatim pod mentorstvom učiteljice likovne kulture Nataše Vidas, slobodno interpretirali fotografije svojih predaka.

Dječja baletna predstava SNJEŽNO KRALJEVSTVO
Snježno kraljevstvo, nadahnuto bajkom “Snježna kraljica” Hansa Christiana Andersena, uglazbio je Christophe Beck. Radnja se odvija pored dubokog morskog tjesnaca okruženog prekrasnim visokim planinama, u kraljevstvu Arendelle. Kraljevstvo je to u kojem prevladava čistina zelenih proplanaka, a meki i nježni oblaci svakodnevno krase nebo. No postoji nešto što to kraljevstvo krasi još i više, a to je čista, iskrena i istinska ljubav dviju sestara – Ane i Else. Što se sve zbilo i koliko je jaka i čarobna sestrinska ljubav saznat ćete kroz plesne korake djece baletnog studija Arabesque. Dođite i postanite dio naše snježne čarolije!


DAN KNJIGE

ponedjeljak, 21. 11. 2022. u 19:00 h, Kulturni centar Gozdenica

Književna večer s piscem PAVLOM PAVLIČIĆEM

Akademik Pavao Pavličić, književnik, književni znanstvenik, prevoditelj i scenarist, istaknut po pisanju romana za djecu i odrasle, u književnoj će večeri razgovarati s publikom i učenicima OŠ A.G. Matoša te otkriti tajne svog spisateljskog umijeća. Ne propustite priliku da saznate više o najproduktivnijem i najčitanijem hrvatskom živućem književniku te mu i vi postavite neko pitanje.


DAN KLAPSKE PISME

utorak, 22. 11. 2022. u 20:00 h, Kulturni centar Gozdenica

Koncert klape KAPRIC, gosti: klapa NAVALIA

Ženska klapa Kapric osnovana je u rujnu 2011. godine u Zadru, s ciljem promicanja dalmatinskog tradicionalnog klapskog izričaja. Osvojila je brojne nagrade, izdala i nosač zvuka pod nazivom Zapivala tica mala. Svojim muziciranjem klapa Kapric će dotaknuti samu srž i dušu klapske pisme u cjelokupnoj punini i raskoši a cappella pjevanja, kako to samo ove djevojke znaju.
Kao gost, na koncertu će nastupiti klapa Navalia.


DAN PUČKOG PJESNIŠTVA

srijeda, 23. 11. 2022. u 18:00 h, Kulturni centar Gozdenica

Znanstveni kolokvij PAŠKA PUČKA POETIKA
i predstavljanje knjige
KRALJ TOMISLAV – SJAJ HRVATSKE SLAVE

Znanstveni kolokvij dat će poseban prilog o Nikoli Crnkoviću, promicatelju paške pučke poetike koji je svojim nesebičnim radom pridonio da se pjesnicima Novalje i Kolana danas bavi znanost, a pučka književnost njeguje i živi kao trajni kulturološki i književni fenomen.

Poseban događaj večeri je predstavljanje knjige Radoslava Daba Slava Kralj Tomislav – Sjaj hrvatske slave koja je poseban doprinos hrvatskoj usmenoj književnosti, pučkom pjesništvu uopće, a posebno paškom pučkom izričaju.


DAN FILMA

četvrtak, 24. 11. 2022. u 19:00 h, Kulturni centar Gozdenica

Hrvatska premijera!!!
Animirani film ČUDESAN SVIJET

Čudesan svijet (Strange World) je američki animirani znanstveno-fantastični, avanturistički film koji je producirao Walt Disney Animation Studios, a objavio Walt Disney Pictures. Film prati Clades, legendarnu obitelj istraživača, koji moraju ostaviti po strani svoje razlike dok kreću na putovanje na tajanstveni planet, naseljen nadrealnim oblicima života.

Igrani film FABELMANOVI

Premijera igranog filma The Fabelmans odgođena je u svim kinima u Hrvatskoj. Iz tog se razloga film neće prikazati u četvrtak kako je najavljeno.

Fabelmanovi (The Fabelmans) je američka drama o odrastanju iz 2022. koju je režirao Steven Spielberg. Film je polu-autobiografska priča koja se temelji na Spielbergovom ranom životu, ispričana kroz originalnu priču o fiktivnom Sammyju Fabelmanu, mladom filmašu u usponu. Odrastajući u Arizoni nakon Drugog svjetskog rata, mladić otkriva potresnu obiteljsku tajnu i istražuje kako mu moć filmova može pomoći da vidi istinu.
Uživajte u ovim filmovima koji se u hrvatskim kinima počinju prikazivati upravo na današnji dan!


DAN LIKOVNE UMJETOSTI

petak, 25. 11. 2022. u 19:00 h, Kulturni centar Gozdenica

Izložba U IŠČEKIVANJU BOŽIĆA: Josip Botteri Dini i Ana Marija Botteri

Josip Botteri Dini hrvatski je slikar, najpoznatiji po djelima sakralne tematike, posebice po vitrajima i mozaicima koji se nalaze u crkvama u Melbourneu, Splitu, Dubrovniku, Beču, Vatikanskom muzeju… Otac je hrvatske akademske slikarice Ane Marije Botteri, suvremene umjetnice čiji opus karakterizira iznimno snažan kolorizam. Djela joj se nalaze u muzejskim i galerijskim zbirkama Nadbiskupske palače, Galerija Zvonimir Zagreb te u raznim privatnim zbirkama.


DAN ROCK I POP GLAZBE

subota, 26. 11. 2022. u 19:00 h, Kulturni centar Gozdenica

Koncert grupe PAVEL

Pavel je zagrebački rock i pop sastav osnovan 2007. godine. Brzo su osvojili publiku i glazbene kritičare. Njihove poznate skladbe Poslije nas, Čuvaj me, Zbog tebe, Bijela jedra i druge, osvajale su vrhove glazbenih ljestvica. Pavel je jedan od ponajboljih bendova u Hrvatskoj koji slušateljstvo raznih generacija osvaja kvalitetnom glazbom i s uvijek dobrom atmosferom na koncertima. Članovi benda obećali su da će dati sve od sebe da publici osiguraju lijepu večer. Provjerite!


DAN TRADICIJSKOG PJEVANJA

nedjelja, 27. 11. 2022. u 20:00 h, Kulturni centar Gozdenica

PISMA NAKANAT – 20. festival pučkoga pjevanja

Festival Pisme nakanat se održava od 2001. godine. To je izvorno starinsko pjevanje koje se sačuvalo do danas i koje žitelje otoka povezuje generacijama. Pjevalo se po ulicama, domovima, u polju, na moru… Pjesmom su se isticali važni događaji iz života žitelja, poput vjenčanja ili krštenja, ljubavi, odanosti zavičaju i domovini, odlasku na daleka putovanja ili u vojsku.
Na nama je da, zbog dragih starih običaja i ljubavi prema otočnim vrijednostima, čuvamo ovu tradiciju!

Most discussed