Centar za kulturu grada Novalje

Izložba na otvorenom „Podražaji“ Marta Tuta

29. kolovoza – 4. rujna, 19:00 – 22:30 h
Trg Alojzija Stepinca
Organizator: Centar za kulturu Grada Novalje

U subotu, 29. kolovoza 2020. na Trgu Alojzija Stepinca otvorena je izložba Marte Tuta „Podražaji“. Ovo je bila šesta, ujedno i posljednja ovogodišnja izložba na otvorenom koju je organizirao Centar za kulturu. Pomalo opustjeli trg na tren je opet živnuo i zasjao okićen novim slikama. Posjetitelji i prolaznici uživali su u razgledavanju kamenjara, skrivenih gmazova, ljudi i vegetacije, prikazanih onako kako ih vidi Marta Tuta. Podražaji se, kako autorica kaže, odnose na sve stvari koje fasciniraju nas same. Zapravo je svaki rad fascinacija sama za sebe i na taj način u nama pokreće nešto pozitivno.
Marta Tuta završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 2015. godine u klasi profesora Damira Sokića. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2014. godine. Trenutno se bavi keramikom, ilustracijom i crtežom, a svoj je atelje premjestila na otok Pag.

Marta Tuta
Marta Tuta

Kustosica galerije Garaža Kamba, Marija Kamber, o umjetničkom stvaralaštvu Marte Tuta:

„Gledajući u planine ispresijecane svjetlosnim pjegama i kruženjima tamnih sjena teško je razaznati promatra li se istovremeno kroz točke i crnilo neko rožnato biće koje izvire iz kamenjara i pukotina. Mimikrijom se naziva prirođeno, evolucijom određeno svojstvo zvijeri i bilja za prilagodbu spektru životnih staništa. Biti neprimjetan u travi, na kamenu, u busenu žive i mesnate vegetacije negdje znači biti sposoban živjeti.   

Marta Tuta postavlja pitanja što je uistinu bitno promatrati i na koji način ljudsko biće doživljava samog sebe kao pojedinca u cjelini u kojoj živi kroz titraje koji nastaju i nestaju, zabilježene na papiru. Mnogo je situacija koje se odigravaju u stvarnosti i onih koje opstoje u maštovitim sferama, jednako stvarne i jednako snene i sakrivene u tkivima i tkanjima jedne drugih, kao oči koje se skrivaju u krnjim sjenama otoka.“

Marta Tuta Izložba Novalja
Marta Tuta Izložba Novalja
Marta Tuta Izložba Novalja
Marta Tuta Izložba Novalja

Most discussed