Centar za kulturu grada Novalje

Izložba slika: „Ljudi i more“ Jure Crnkovič

14. kolovoza – 01. rujna 2020.
Gradski muzej Grada Novalje

U Gradskom muzeju, 14. kolovoza 2020., otvorena je izložba slovensko – hrvatskog slikara Jure Crnkovića. Okupilo se pedesetak prijatelja i gostiju koji su imali priliku uživati u njegovim slikama. Jure Crnkovič, rođen je 1965. u Trbovlju, a živi u Zagorju ob Savi. Čvrsto je vezan i uz Novalju odakle je porijeklom njegov djed pa je ovdje provodio ljetne praznike.

Čitav život vezan je uz slikarstvo. Kao osnovnoškolac, svoje prve slikarske vještine stekao je od akademskog slikara Janeza Kneza. Prvu samostalnu izložbu imao je u galeriji ERA u Novalji 1990. godine. Magistrirao je slikarstvo na Arthouse-College of Visual Art Ljubljana. Od 2017. godine umjetnički surađuje s akademskim kiparom mag. Zoranom Pozničem. Godine 2019. predstavio je svoj prvi novi medijski projekt – Dizajn umjetničkog prostora uz pomoć nove medijske tehnologije. Član je Udruženja slovenskih likovnih umjetnika.
Slikao je svim tehnikama, puno eksperimentirao, a u posljednje vrijeme pretežno slika u tehnici akrila.

Slikarstvo Jure Crnkoviča je prije svega reakcija na razmišljanje o slikarskoj problematici. Jure Crnkovič plovi po beskrajnom moru boja i oblika. Njegovi pejzaži dišu s Mediteranom, suncem, morem. Crnkovič je tu u traženju čistog kolorističkog sklada, toliko čistog, da mu nekad smeta svaki oblik. Dopustivo je samo lelujanje ugodno zaobljene linije. Boja razigrava, rasplamsava tu savršenu harmoničnost. To je njegova težnja , njegova ljubav prema lijepom, prema skladnom, prema obilju svega onoga što čovjeka oplemenjuje.

Jure Crnkovič - Gradski muzej Novalja
Jure Crnkovič - Gradski muzej Novalja
Jure Crnkovič - Gradski muzej Novalja
Jure Crnkovič - Gradski muzej Novalja

Most discussed