Centar za kulturu grada Novalje
Izložba Paška čipka

Izložba Paške čipke

Gradski muzej grada Novalje od 9. 7. 2020 do 01. 08. 2020.

Višestoljetni trud u izradi paške čipke predstavit će Udruga paških čipkarica ˇFrane Budakˇ koja je osnovana 1997. godine na inicijativu nekoliko paških čipkarica voljnih da svojim strpljenjem i vještinom nastave ovu tradiciju.

Paška čipka

Paška čipka je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH, a uvrštena je i na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Paška čipka spominje se u zapisima još u 15. stoljeću, a nastanak ovog dobra povezuje se sa Samostanom Benediktinki Sv. Margarite. Tako pojavu paške čipke u početku vezujemo uz crkvenu domenu, a tek kasnije uz ruralna područja i usmenu predaju. Znanje se prenosilo isključivo usmenom predajom starije generacije na mlađu. Paška čipka postala je dijelom narodnih nošnji, različitih odjevnih predmeta, a koristi se i kao ukras na zidu ili stolu. Posjeduje i oznake „Izvorno hrvatsko“ i „Otočni proizvod“, čemu su svakako pridonijele i članice udruge koje čipku kroz niz izložbi promiču diljem svijeta.

Promicanju ovog otočnog blaga pridružuje se i Gradski muzej gdje će posjetitelji imati prilike vidjeti odjevne predmete, posteljinu te razne tabletiće.

Izložbu možete posjetiti od 9. srpnja do 1. kolovoza 2020.

Veselimo se vašem dolasku!

Most discussed