Centar za kulturu grada Novalje

Znanstveni kolokvij o paškoj pučkoj poetici i predstavljanje knjige Radoslava Daba Slava Kralj Tomislav – Sjaj hrvatske slave

srijeda, 23. 11. 2022. u 18:00 h
Kulturni centar Gozdenica

Častna pisma nigda nima vika.
Anton Šuljić Boškinac

Da ni dila, ne bi pisme bilo,
da ni pisme, propalo bi dilo,
kroz nju čovik i živi dovika,
na ustima pravoga čovika.
Ivan Šuljić Iveša

Na Sveučilištu u Zadru prije par godina uveden je izborni kolegij Paška pučka poetika gdje studenti proučavaju pučki književni fenomen u hrvatskoj znanosti i nacionalnoj književnosti. Posebnost paškog kraja je paška pučka poetika kao dio kulture pamćenja i sjećanja, živa u suvremenoj svakodnevici i pismi nakanat, ali i lokacijama koje se opisuju u djelima paških pučkih pjesnika.
Znanstveni kolokvij dat će poseban prilog o Nikoli Crnkoviću, promicatelju paške pučke poetike koji je svojim nesebičnim radom pridonio da se pjesnicima Novalje i Kolana danas bavi znanost, a pučka književnost njeguje i živi kao trajni kulturološki i književni fenomen.
Bit će riječi i o paškim pjesnicima, a sudjelovat će i studenti koji o tome uče u okviru kolegija Hrvatska usmena književnost te nešto kasnije u okviru kolegija Paška pučka poetika.

Poseban događaj je predstavljanje knjige Radoslava Daba Slava Kralj Tomislav – Sjaj hrvatske slave koja je poseban doprinos hrvatskoj usmenoj književnosti, pučkom pjesništvu uopće, a posebno paškom pučkom izričaju. Knjigu će predstaviti izv. prof. dr. sc. Ante Bralić.

Most discussed