Centar za kulturu grada Novalje
Paska cipka na izlozbama

Predstavljanje knjige: Ivo Palčić PAŠKA ČIPKA na izložbama u Zagrebu i inozemstvu

18. prosinca 2019. u 19:00 sati u Gradskoj knjižnici Novalja

ORGANIZATOR: Gradska knjižnica Novalja

Knjigu će predstaviti prof. Edita Denona i autor knjige Ivo Palčić
Glazbena pratnja: Klapa Čeprlji

U ponedjeljak, 18. prosinca 2019., u 19:00 sati, u Gradskoj knjižnici Novalja održat će se predstavljanje knjige PAŠKA ČIPKA na izložbama u Zagrebu i inozemstvu autora Ive Palčića. O autoru i njegovom djelu govorit će profesorica Edita Denona i sam autor knjige Ivo Palčić, uz glazbnu pratnju klape Čeprlje.
Ivo Palčić rođen je 1954. godine u Pagu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1979. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počeo baviti još kao gimnazijalac kada je počeo objavljivati prve crtice u zagrebačkom tjedniku Vikend. Bio je dopisnik Radio Zadra, Večernjeg lista i Vjesnika. Surađivao je sa časopisima Studio, Start i Arena, s Novim listom, Narodnim listom i Zadarskim listom, Hrvatskom televizijom te s drugim publikacijama. Od 1993. do 2001. godine bio je dopisnik Hrvatskog radija-Radio Rijeke.
Godine 1997. priredio je i u vlastitoj nakladi tiskao knjižicu Paška robinja – hrvatska pučka drama. Autor je knjiga Meštri s paškog kamenjara, Večernji razgovori ( s književnikom Antom Zemljarom), te Paški most izgradnja, obrana, obnova.
Početkom rujna 2019. godine u vlastitoj nakladi objavio je knjigu PAŠKA ČIPKA na izložbama u Zagrebu i inozemstvu.

Paška čipka na izložbama u Zagrebu i inozemstvu

O knjizi autor kaže:

„Otvorenje izložbe Paška čipka koju je zagrebački Etnografski muzej organizirao 1995. u Zagrebu, a potom iduće godine u Ljubljani, imao sam priliku pratiti kao novinar….
U mojoj arhivi ostalo je mnoštvo fotografija s tih dvaju događaja. Smatrao sam da bi bilo šteta da ostanu neobjavljene jer su, prije svega, dokumentacija o nečemu što je za povijest paškog čipkarstva vrijedno pa zaslužuje objavu u formi knjige.“
Prvotna je autorova namjera bila objaviti slike sa svih izložbi Paške čipke u Europi, koje je Etnografski muzej u Zagrebu organizirao 1995. i tijekom idućih nekoliko godina gostovao u šest europskih gradova (Ljubljana, Beč, Hamburg, Vicenza, Appenzell i Rauma). Na pisane zamolbe autora da organizatori dostave fotografije, odgovorio je samo muzej u Appenzellu pa su pored fotografija u vlasništvu autora, u knjizi objavljene i fotografije s otvorenja te izložbe.
Iz sadržaja knjige mogu se izdvojiti naslovi Pag grad čipke, Čipkarska škola, Obnova Čipkarske škole, Velika izložba paške čipke, Novi iskoraci u gajenju paške čipkarske tradicije, Prva generacija čipkarica u obnovljenoj Čipkarskoj školi, Galerija paške čipke, Međunarodni festival čipke, Samostan benediktinki, Paška dota, Nosiva tradicija Rosane Fabijanić, Etno kuća, Srednja škola Bartula Kašića, Izložba u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Izložba u Ljubljani, Izložba u Appenzellu. Autor kaže:
„Iz sadržaja knjige vidljivo je da sam se dotakao i drugih tema koje predstavljaju nove iskorake u gajenju čipkarstva i čipkarske tradicije u Pagu pa su kao takve zaslužile biti spomenute. Knjiga je po mom sudu najbolji i, k tome, trajni spomenar, osobni jednako kao i kolektivni.“

Knjiga će se moći kupiti po prigodnoj cijeni od 100, 00 kn.

Dodajte komentar

Most discussed