Centar za kulturu grada Novalje
Bonton pozdravljanje

Pozdravljanje

Obično se pozdravljaju poznate osobe, i to prema pravilu: mlađa osoba uvijek pozdravlja prva te muškarac uvijek prvi pozdravlja žensku osobu. Postoji nekoliko iznimnih okolnosti u kojima je pristojno pozdraviti i nepoznate osobe. To je kada se ulazi u dizalo, u odjeljak u vlaku, zatim u ložu u kazalištu ili u liječničku čekaonicu, na stubama zgrade u kojoj stanujete i još u nekim manje čestim prigodama.

Pozdravi li vas na ulici nepoznata osoba, odzdravite joj; svatko se može zabuniti.

Kada sretnete nepoznatu osobu u društvu vama poznate osobe, pristojno je pozdraviti i tu osobu, iako je ne poznajete.

Najčešće se pozdravlja ovisno o dijelu dana, dakle: ‘Dobro jutro’, ‘Dobar dan’ ili ‘Dobra večer’, no nije pogrešno uputiti i neki drugi pozdrav poput: ‘Moje poštovanje’, ‘Kako ste’, ‘Zdravi bili’, ‘Dobrodošli’ i slično.
Ovdje se zgodno prisjetiti i najčešće pogreške pri pozdravljanju. Pozdravi ‘Dobar večer’ ili ‘Dobro veče’ gramatički nisu pravilni, jer je u našem jeziku večer još uvijek ženskog roda.

Nikad nikoga niti u jednoj prilici nemojte pozdravljati punih usta. Ovo vrijedi i za ovisnike o gumama za žvakanje, koji trebaju pri pozdravljanju prestati žvakati, barem na minutu-dvije.

Pravila lijepog ponašanja zabranjuju bilo kakvo pozdravljanje u crkvi. Ako ugledate nekog poznatog, samo se lagano nasmiješite, bez klimanja glavom, mahanja rukom i slično. Pozdravljanje treba obaviti izvan crkve. Iznimno je pozdravljanje dopušteno u crkvi kad se radi o vjenčanju.

Pri ulasku u ured uljudno je da stranka prva pozdravi.

Stisak ruke pri rukovanju treba biti čvrst, ali ne toliko da osoba s kojom se rukujete osjeti bol.

Izbjegavajte dugo rukovanje, a naročito ono ‘srdačno’ natezanje ruke, ma koliko bili oduševljeni susretom.

Pri rukovanju pristojno je osobu s kojom se rukujete pogledati u oči.

Most discussed