Centar za kulturu grada Novalje

Razgovor

U načelu govoriti o sebi pristojno je jedino ako vas drugi o tome pitaju. Pri tome ne treba govoriti o svojoj uspješnosti i sposobnosti.

Dobro odgojena osoba nikad si ne smije dopustiti da izgubi živce i započne svađu u društvu, bez obzira na to koliko neugodan razgovor može biti. Ljutnju, mržnju, strah, uvrijeđenost i slična raspoloženja ne pokazuje pristojna osoba.

Pravi gospodin nikad u društvu ne govori o novcu, svom bogatstvu ili zaradi. Samo neuglađeni snobovi na sva usta pričaju koliko su nešto platili.

Kad u razgovoru govorite o nekom tko nije blizu vas, ali je prisutan u društvu, izbjegavajte upotrebu zamjenica „ona“ ili „on“. Puno je prihvatljivije spomenuti ime osobe.

Za vrijeme razgovora nemojte držati sugovornika za ruku ili lakat kao da se bojite da će pobjeći. Isto tako nije pristojno obgrliti osobu kojoj nešto pričate, dok je kratko uzimanje „pod ruku“ dopušteno.

Jedan od sigurnih recepata za zanimljiv razgovor je humor. Međutim, ako ste se odlučili u društvu ispričati vic, ne samo da se nije pristojno prvi početi smijati, nego je mudro pričekati da vidite jeste li možda jedini kome je vic smiješan.

Budite vrlo taktični kad u društvu želite nekome dati kompliment. Izbjegavajte izjave poput: „Prije dvadeset godina bili ste jedna od najljepših žena u gradu.“, ili „Vi se čudesno dobro držite za svoje godine.“ i slično.

Parovi u društvu trebaju izbjegavati nadimke ili imena od milja kojima se inače služe kod kuće, primjerice „Maco“, „Sloniću“, „Miško“ i tako dalje.

Kad drugima pričate o događaju u kojem ste sami sudjelovali, nije uljudno „ja“ stavljati na prvo mjesto. Nemojte reći: „Ja i Marko…“, nego „Marko i ja…“

Tijekom razgovora mnogo je bolje reći da o nekoj temi malo znate, nego se praviti da ste potpuno upućeni. To neće nimalo umanjiti vaš ugled niti razinu vašeg obrazovanja. U drugom slučaju vaše će neznanje kad-tad isplivati na površinu, što će zasigurno nepovoljno utjecati na vaš ugled.

Najvećom uvredom tijekom razgovora smatra se zijevanje osobe kojoj nešto pričate.

Kad u društvu govorite, a sluša vas nekoliko ljudi, uvijek je uljudno naizmjenično ih pogledati u oči, jer ćete tako najzornije pokazati da govorite svima njima.

Most discussed