Centar za kulturu grada Novalje

Svjetski dan animiranog filma

Kino projekcija animiranih filmova

Kulturni centar Gozdenica
28. listopada u 17:30h

Svjetski dan animiranog filma utemeljen je 28. listopada 2002. u spomen na dan kada je Emile Reynaud, izumitelj praksinoskopa pomoću kojeg nastaje animacija, 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma Pauvre Pierrot (Siroti Pier). Film je nastao kombiniranjem staklenih ploča, koje su bile oslikane ručno, a potom ubacivane u projektor s cilindrom. Slike su se pokretale pomoću cilindra, a film je trajao 15 minuta. Prvi put je prikazan u pariškom muzeju Musée Grévin. Za to doba, to je bila svojevrsna predstava i Reynaud je uživao veliku popularnost. Međutim, dolaskom naprednijih projektora i vještijih animatora ovaj film je jako brzo zaboravljen. Zahvaljujući činjenici da je praksinoskop uređaj koji je potpuno održiv i da čak imamo i moderne verzije ovog izuma, prvi animirani film je ipak sačuvan od zaborava. Pogledajte kako izgleda:

Klasični animirani film značajnu fazu razvoja započinje u SAD-u, crtežima na prozirnim folijama u vrsnim ostvarenjima W. McCaya, a nastavlja se tijekom 1920-ih u serijama P. Sullivana, potom od kraja desetljeća braće M. i D. Fleischera i W. Disneya koji sa suradnicima do vrhunca dovodi razvoj tzv. pune animacije, kontinuiranog pokreta stiliziranih likova u trodimenzionalnom prostoru (Snjeguljica i sedam patuljaka, Pinocchio, Fantazija i dr.).
Moderni animirani film započinje u 1930-im na filmovima A. Alexéieffa, L. Reiniger, B. Bartoscha i N. McLarena, a nakon II. svjetskog rata naglo se širi (proizvodi se gotovo na svim kontinentima) u punoj raznolikosti i bogatstvu umjetničkog izraza. Pod utjecajem modernog slikarstva prevladavaju plošno stilizirani likovi u dvodimenzionalnome prostoru. Reducirana animacija znatno je ekonomičnija od tzv. pune animacije, koja zahtijeva iznimno velike i vrlo skupe proizvodne pogone.

Hrvatski animirani film

Martin u nebo je prvi crtani film koji je bio u cijelosti proizveden u Hrvatskoj. Objavljen je 1929. godine, ali je kasnije izgubljen. Danas postoje tek njegove reprodukcije. Godine 1956. Zagreb film osniva Studij za crtani film, poslije čega hrvatski animatori postižu zapažen svjetski uspjeh.
Jedan od najboljih hrvatskih animiranih filmova je Surogat, autora Dušana Vukotića, iz 1961. godine. Surogat je najnagrađivaniji film ikada proizveden u Hrvatskoj. Osvojio je nagradu Oscar za najbolji crtani film i brojne velike nagrade na festivalima u Bergamu, Corku, San Franciscu, Oberhausenu, Beogradu itd., stekavši tako doista važna svjetska priznanja.

Veliki uspjeh postigao je i crtani serijal Profesor Baltazar sniman od 1967. do 1978. godine u Zagreb filmu. Ima ukupno 59 epizoda koje traju od 5 do 10 minuta. Serija je do danas ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Serija je postala vrlo popularna, a zabilježila je solidan uspjeh i u emitiranju u inozemstvu. Radnja se vrti oko neobičnog znanstvenika Baltazara koji uz pomoć svojih izuma olakšava živote drugih ljudi iz Baltazar-grada.

Čudesna šuma iz 1986. godine, u produkciji Croatia Filma, prvi je hrvatski dugometražni crtani film. Dobio je nastavak 1990. godine pod naslovom Čarobnjakov šešir, koji je napravljen u hrvatsko-američkoj koprodukciji.

Svakako, ovdje treba istaknuti i animiranu seriju Mali leteći medvjedići (1989.) nastalu u koprodukciji Zagreb filma i CinéGroupe. Ovo je najuspješnija hrvatska crtana serija, prodana u stotinjak država.

Povodom Svjetskog dana animiranog filma prikazat ćemo animirani film Vrapčić Richard.

Vrapčić Richard, siroče kojeg su od rođenja odgajale rode, vjeruje da je jedan od njih. Ali kada dođe vrijeme za migraciju, njegova obitelj roda mora mu otkriti njegov pravi identitet i ostaviti ga u šumi, jer ne bi preživio putovanje do Afrike. Odlučan u tome da dokaže da on ipak pripada obitelji roda, Richard sam kreće na jug. Nevjerojatno zabavna priča o hrabrosti malog vrapca Richarda, koji je slijedio svoje srce i krenuo u najveću pustolovinu svog života.

Ulaz je besplatan, a film je sinkroniziran pa ga mogu gledati i naši najmlađi posjetitelji.

Čestitamo vam Svjetski dan animiranog filma!!!

Most discussed