Centar za kulturu grada Novalje

Prodajna izložba »Otok, more i ribe«, Jure Crnkovič

Trg Alojzija Stepinca, 14. kolovoza – 20. kolovoza

Jure Crnkovič, rođen je 1965. u Trbovlju, a živi u Zagorju ob Savi. Čvrsto je vezan uz Novalju odakle je porijeklom njegov djed i gdje je provodio ljetne praznike.
Čitav život vezan je uz slikarstvo. Kao osnovnoškolac svoje prve slikarske vještine stekao je od akademskog slikara Janeza Kneza. Godine 1990. imao je svoju prvu samostalnu izložbu u galeriji ERA u Novalji.

Magistrirao je slikarstvo na Arthouse-College of Visual Art Ljubljana. Od 2017. godine umjetnički surađuje s akademskim kiparom mag. Zoranom Pozničem. Godine 2019. predstavio je svoj prvi novi medijski projekt – Dizajn umjetničkog prostora uz pomoć nove medijske tehnologije. Član je Udruženja slovenskih likovnih umjetnika. Slikao je svim tehnikama, puno eksperimentirao, a u posljednje vrijeme pretežno slika u tehnici akrila.

Slikarstvo Jure Crnkoviča je prije svega reakcija na razmišljanje o slikarskoj problematici. Jure Crnkovič plovi po beskrajnom moru boja i oblika. Njegovi pejzaži dišu s Mediteranom, suncem, morem.

Crnkovič je tu u traženju čistog kolorističkog sklada, toliko čistog, da mu nekad smeta svaki oblik. Dopustivo je samo lelujanje ugodno zaobljene linije. Boja razigrava, rasplamsava tu savršenu harmoničnost. To je njegova težnja , njegova ljubav prema lijepom, prema skladnom, prema obilju svega onoga što čovjeka oplemenjuje.

Otvorenje izložbe je 14. kolovoza u 21:00 sat na Trgu Alojzija Stepinca.

Veselimo se vašem dolasku!

Most discussed