Centar za kulturu grada Novalje

Glazbena večer, Ivan Žan

Kulturni centar Gozdenica, 12. kolovoza u 21:00

Povodom međunarodnog priznanja iz kompozicije Univerza v Ljubljani – UniversitasLabacensis, maestro Ivan Žan održat će glazbenu večer na kojoj će nastupiti Gradski zbor Novalja, klapa Čeprlji, Jelena Brnadić (sopran), Vinko Maroević (tenor), Božo Župić (bas) te Borna Barišić (klavir).

Ivan Žan skladatelj, dirigent, orguljaš i glazbeni pedagog je rođen u Novalji 4. listopada 1955. Osnovnu školu završio je u Novalji, a Klasičnu gimnaziju u Pazinu. 1983. diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu („Zborsko praktično izvođenje“ kod prof. Vladimira Kranjčevića) te stekao naziv “profesor glazbenog odgoja”. U rujnu 1983. upisao je redovni studij Kompozicije na Hoch schule für Musik und darstellende Kunst u Beču. 1987. diplomirao je, a 1989. magistrirao Kompoziciju kod prof. Ericha Urbannera u Beču. 1989. Od 1992. do 1995. studirao je i usavršavao se u dirigiranju, orguljama i gregorijanskom koralu u Essenu (Njemačka) te paralelno radio kao orguljaš i zborovođa u Bochumu. U tom razdoblju obrađuje i izvodi djela njemačkih i svjetskih autora s njemačkim zborom u Bochumu i Bochumskim simfoničarima. Od veljače 1996. do rujna 2007. radio je u Mannheimu kao zborovođa, orguljaš i glazbeni pedagog. U rujnu 2007. vratio se u Hrvatsku gdje je do umirovljenja 2021. godine radio kao stručni glazbeni djelatnik u Centru za kulturu Grada Novalje i vodio Gradski zbor i klapu Čeprlji. Član je Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika. Snimio je preko 45 vlastitih djela s domaćim i stranim izvođačima te objavio više knjiga.

Gradski zbor Novalja osnovan je 2010. godine. Od početka djelovanja u zboru pjevaju pjevači iz svih dijelova Grada: Luna, Stare Novalje, Metajne, Kustića i Novalje. Od 2017. godine u zboru pjeva i grupa pjevača iz Kolana. Na repertoaru zbora je duhovna, klasična, dalmatinska, zabavna i rodoljubna glazba. Osim višeglasnog pjevanja, zbor njeguje povremeno i gregorijansko (jednoglasno) pjevanje. Od osnutka do danas zbor djeluje pod vodstvom maestra Ivana Žana.

Klapa Čeprlji osnovana je daleke 1969. godine u Novalji. Klapa Čeprlji je dobitnik plakete Grada Novalje iz područja kulture za 2020. godinu.

Jelena Brnadić rođena je u Splitu gdje je završila osnovnu i srednju glazbenu školu „Josip Hatze“. Diplomirala je na Pravnom fakultetu. Solo-pjevanje usavršavala je kod sopranistice Marije Boga-Verdes u opernom studiju HNK Split. Bila je članica akademskog mješovitog pjevačkog zbora „Ivan Lukačić“, a danas je zaposlenica u zboru Splitske opere. Prvu solističku ulogu imala je kao Gianetta u Donizettijevoj operi L’elisird’amore, poslije čega je nastupila u Bizetovoj Carmen (Frasquita), Puccinijevoj Suor Angelica (Sestra Dolcina), opereti Der Fledermaus (Ida) Johanna Straussa sina, te djelima domaćih autora kao što su Gotovčev Ero s onoga svijeta (Čobanče), HatzeovaAdel i Mara (Iviša).

Vinko Maroević je rođen u Splitu. Solo-pjevanje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Cynthije Hansell-Bakić. Prije toga završio je tečaj sviranja orgulja na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Diplomirao je i na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Studij opernih uloga usavršavao je u Rimu kod prof. Maje Sunare, a jednu sezonu bio je član Opernhausa u Grazu.

Božo Župić rođen je u Sinju, a obrazovanje solo pjevača stekao je 2007. godine, na Glazbenoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Nelli Manuilenko. U kazalištu u Splitu, debitira u ulozi Pietra u Verdijevoj operi Simon Boccanegra. Božo Župić svoj pjevački talent iskazao je
još 2008. godine, kada se plasirao u finale 27. svjetskog pjevačkog natjecanja „Hans Gabor Belvedere“. Angažiran je u operi HNK Split, HNK Zagreb i HNK Osijek. Na Drugom međunarodnom natjecanju „Rijeka belcanto“ završio je u finalu natjecanja gdje je nastupio na svečanom koncertu uz pratnju Orkestra HNK „Ivan pl. Zajc“.

Borna Barišić diplomirala je 2001. godine orgulje, u klasi profesorice Ljerke Očić. Nakon diplome upisuje studij čembala i magisterij orgulja , te 2004. godine magistrira orgulje u klasi prof. Marija Penzara i diplomira čembalo u klasi prof. Višnje Mažuran. Sudjelovala je na festivalima Orgulje Heferer, Omiško ljeto, Dani Orgulja u Istri, te Estas Musica i na seminarima Orgujaške ljetne škole u Šibeniku. Održala je niz samostalnih i komornih koncerata u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Austriji i Poljskoj. Stalno je zaposlena u glazbenoj školi «Lovro pl. Matačić» u Omišu i suradnica je Umjetničke akademije u Splitu.

Most discussed