Centar za kulturu grada Novalje

24. Novaljski raspivani Božić

26. prosinca 2021. u 19:00 sati u crkvi svete Katarine

Koncert klapa otoka Paga

 • klapa „Muštre“
 • klapa „Galijota“
 • klapa „Navalia“
 • nonet „San Giorgo“

Gosti:

 • klapa „Kapric“
 • klapa „Cambi“

U nedjelju, 26. prosinca 2021. na blagdan svetog Stjepana, u 19:00 sati, u crkvi sv. Katarine održat će se tradicionalni, 24. Novaljski raspivani Božić, božićni koncert klapa otoka Paga. Još od daleke 1997. godine “Novaljski raspivani Božić” pjesmom upotpunjuje i uljepšava Božićne blagdane u Novalji. Uz otočke klape „Muštre“, „Galijota“ i „Navalia“ te nonet „San Giorgo“ iz Paga, ove će godine koncert svojim gostovanjem uveličati ženska klapa „Kapric“ i klapa „Cambi“.

Ženska klapa „Muštre“ iz Novalje je jedina ženska klapa na otoku, osnovana 2018. godine. Na repertoaru klape su, u prvom redu, tradicionalne klapske pjesme, ali rado izvode i popularne skladbe priređene za klapsko pjevanje te duhovne pjesme.

U vrlo kratkom vremenu, upornim radom i odricanjem, klapa se uspjela istaknuti i pokazati umijeće klapskog pjevanja. Nastupile su na otočkim smotrama i važnim gradskim manifestacijama i prigodama.
U klapi pjevaju Sanja Buljanović, Kristina Želehovski Musa, Katarina Samaržija Šanko, Debora Dabo, Mia Veličan Hodak, Jelena Samaržija, Jelena Škunca i Ana Maria Kustić.
Glazbena voditeljica klape je Sanja Buljanović.


Muška klapa „Navalia“ je osnovana u jesen 1992. godine kada se, usprkos teškim ratnim vremenima, okuplja grupa entuzijasta koju vodi Ante Dabo. Klapa već u početku bilježi nekoliko zapaženih nastupa u Hrvatskoj (smotre klapa u Senju i Kraljevici) i Sloveniji, a 1994. godine snima spot za Hrvatsku televiziju.
Nakon pet godina rada klapa gostuje u Hrvatskoj misiji u Mannheimu i održava svoj prvi samostalni koncert. Na poziv iseljenika 1999. godine, gostuje u Americi te održava tri samostalna humanitarna koncerta u New Yorku i New Jerseyu. Tada započinje uspješna suradnja s poznatim glazbenikom i producentom Nenadom Bachom. Rezultat te suradnje su dva CD albuma u zajedničkoj produkciji „Novaljo“ 2000. godine, a 2004. godine „Dan vičere“.
U jesen 2003. godine klapa je sudjelovala na međunarodnom etno festivalu u Bearitzu (Francuska), gdje je održala tri vrlo uspješna koncerta.
Klapa „Navalia“ njeguje izvorne dalmatinske i primorske napjeve prilagođene klapskoj izvedbi. U posljednjih nekoliko godina dosta pažnje posvećuje i izvornoj crkvenoj glazbi koja je preteča i začetak bogatog višeglasnog pjevanja u Dalmaciji i Hrvatskom primorju. Tako osim pasionskih napjeva Novalje, koji plijene svojom ljepotom i izvornošću, njeguje i staroslavenske liturgijske napjeve te hrvatske duhovne pjesme.

Članovi klape su: Zlatko Vidas Šerif, Anton Kralj, Jack Ricov, Ante Dabo, Josip Peranić, Šime Trcol i Branko Barbir koji je i glazbeni voditelj klape.


Muška klapa ”Galijota’‘ najmlađa je klapa na otoku, nastala tek prije mjesec dana. Ovo im je prvi javni nastup, što nas izuzetno veseli.
Članovi klape su Vanja Fabijanić, Marin Milić, Dominik Sabalić, Toni Herenda i Ivan Fabijanić.
Glazbena voditeljica klape je Sanja Buljanović.


Pjevačko – glazbeno društvo ”Sv. Juraj” iz Paga, započelo je s radom 1997. godine spajanjem muške i ženske klape u mješoviti pjevački zbor. Nakon petnaestak godina ispunjenih nastupima i koncertima na otoku, po Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, krajem 2013.godine prestaju s radom, da bi prije dva mjeseca mješoviti pjevački zbor reaktivirao svoj rad.
Uz neka stara lica i glasove, stigli su i neki novi, što ćemo imati priliku vidjeti i čuti u narednim mjesecima. U Novalji će se predstaviti muški dio mješovitog pjevačkog zbora pod nazivom Nonet ”San Giorgo” i to u sastavu:

Tenori: Boris Škoda, Dražen Crljenko, Marin Milić i Frane Maržić
Basovi: Dario Grašo, Danijel Grašo, Velimir Galić, Ivan Šupraha te Branko Barbir, koji je ujedno i umjetnički voditelj.


Ženska klapa „Kapric“ osnovana je u rujnu 2011. godine u Zadru, s ciljem promicanja dalmatinskog tradicionalnog klapskog izričaja.
Klapa je dosad imala brojne zapažene javne nastupe od kojih izdvajamo nastupe na koncertu klapa u crkvi svetog Frane u Zadru na blagdan Bogojavljanja te na manifestaciji „Noć muzeja“, prilikom koje je svojim nastupom uveličala otvaranje za javnost riznice franjevačkog samostana u Zadru. Klapa je sudjelovala na večeri debitantskih klapa omiškog festivala u Bolu na otoku Braču, te na međunarodnom natjecanju zborova u Petrinji na kojem je u kategoriji folklorne glazbe osvojila srebro 2012. godine. Isto tako, u ožujku 2013. godine klapa Kapric je osvojila treću nagradu žirija na natjecanju studentskih klapa u Zagrebu. Iste se godine plasira u finale omiškog festivala gdje osvaja srebrni leut – drugu nagradu publike. Na festivalu dalmatinskih klapa ”Školjka” Pakoštane 2013. godine, klapa osvaja srebro. Sudionice su završnica ženskih klapa na 49. i jubilarnom 50. festivalu dalmatinskih klapa 2015. i 2016. godine.Klapa je izdala prvi nosač zvuka 2018. godine, pod nazivom “Zapivala tica mala” i održala cjelovečernji obljetnički koncert u crkvi svetog Donata u Zadru.
Na završnoj večeri ženskih klapa 54. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2020., osvojile su srebrni štit s povijesnim grbom Grada Omiša – druga nagrada stručnog povjerenstva.
Klapa je osvojila 2021. godine srebri leut u Omišu, Grb grada Zadra za posebna postignuća u kulturi, nagradu za najboljeg basa – Jelenu Zore te nagradu za najbolju obradu narodnog napjeva na festivalu klapa u Skradinu.

Sastav klape: Stjepana Sikirić, Ana Zubčić, Marija Kutija, Tea Šegić, Martine Galošić, Ana Bukvić i Jelena Zore
Voditeljica klape je Stjepana Sikirić.


Klapa „Cambi“ osnovana je 1986. godine i od tada djeluju u sastavu KUD-a “Cambi” iz Kaštel Kambelovca. Klapa postaje široj publici poznata 1991. godine svojim prvim nastupom u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa.

Jedna je od najpoznatijih i najboljih dalmatinskih klapa. Kroz niz godina svog djelovanja, klapa je zaslužila niz nagrada i priznanja među kojima izdvajamo:

 • apsolutni pobjednik međunarodnog festivala u Veroni 1998.
 • apsolutni pobjednici i osvajači Grand Prixa na 3. svj. Prvenstvu zborova u St. Petersburgu 2009.
 • jedina klapa koja je peterostruki pobjednik festivala dalmatinskih klapa Omiš
 • višestruko nagrađivana na festivalu Večeri Dalmatinske pisme 1999., 2000., 2004., 2008., 2009., 2010.
 • dobitnik Porina – najvećeg hrvatskog glazbenog priznanja (2000., 2002., 2005., 2007., 2008., 2012., 2013.)
 • višestruki dobitnici nagrada na Šibenskoj šansoni 2008., 2009. i 2010., 2017., 2018. i pobjednici 2011. godine.
 • osvajači Grand Prixa Festivala Dalmatinske šansone u Šibeniku za 2008. i 2009. godinu.

Njihove pjesme Ne more mi bit, Kriva karta, Dugo nije pala kiša, Popucale rebatine, Od zipke do križa, Jedna rič i Sad kada došla si postale su izuzetno popularne među publikom.
U 2011. godini, slaveći 25 godina neprekidna rada, održali su niz koncerata diljem Hrvatske, među kojima treba izdvojiti onaj u Splitu, na Poljudu ispred 15 000 ljudi, čime su postali klapa koja je održala samostalni koncert pred najbrojnijim auditorijem ikad.
2016. godine povodom 30 djelovanja održava i slavljenički koncert u Lisinskom i Kaštelima. 2020. godine, usprkos svim problemima koji su zatekli glazbenike, klapa objavljuje album: Daj da budem tvoj.
Sastav klape Cambi: Eduard Šegota 1. tenor., Jozo Delaš 2. tenor, Duško Britvić 2. tenor, Mislav Biočina bariton, Hrvoje Lozančić bas-bariton, Andrija Akrap bas i Dino Šimera bas.

Most discussed