Centar za kulturu grada Novalje

Koncert „U susret Antonji“ Božidar Brajković – tenor , Mario Čopor – klavir

NOVALJA // 12. 06. 2019. u 21:00 h //
Trg kardinala A. Stepinca //
Organizator: Centar za kulturu Grada Novalje

BOŽIDAR BRAJKOVIĆ – tenor , MARIO ČOPOR – klavir

PROGRAM

 • V. Bellini: Fenesta che lucive
 • Dalmatinska: Ćiribiribela Mare moja
 • V. Knežević: Ribar plete mrižu svoju
 • N. Kalogjera: Nono,moj dobri Nono
 • J. Padilla: Valencia
 • T. Cottrau: Santa Lucia
 • P. Gotovac: Finili su Mare bali
 • V. Paljetak: Marijana
 • I. Tijardović: SPLITSKI AKVAREL : „Marice dušo, Marice srce“
 • B. Brajković. IL suol natio (Moja domaja)
 • A. Kabiljo: JALTA, JALTA. „Neka cijeli ovaj svijet“
 • R. Granata: Marina
 • H. Hegedušić: Bokeljska noć
 • B. Kämpfert: Strangers in the night
 • E. Kalman: KNEGINJA ČARDAŠA-CSARDAS
 • FÜRSTIN:“Nimm Zigeuner deine Geige-Jaj Mamman“
 • Z. Petr: Kristinka
 • E.di Lazzaro: Chitarra romana
 • Ch. Dumont: Non,je ne regrette rien
 • Ruska: Kalinka
 • C. Velazquez: Besa me mucho
 • G. Verdi : LA TRAVIATA-Alfredova zdravica: „Libiamo..“

O izvođačima:

Božidar Brajković

Rođen je u Zagrebu. Nakon studija na Filozofskom fakultetu (romanistika), te završene srednje glazbene škole, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje na odjelu za solo pjevanje diplomira 1982. godine. U razdoblju od 1974 – 1984. godine
osvaja više nagrada na solističkim natjecanjima u domovini (Karlovac, Rijeka, Zagreb) i u inozemstvu (Udine – Italija, natjecanje «Mario del Monaco», te u Toulouse – Francuska).
Još 1978. godine postaje članom Opere hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, da bi 1987. nastavio djelovanje kao solist (tenor) u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, gdje postaje član Mariborskog društva glazbenih umjetnika. Tu, kao solist sudjeluje u izvedbi više stotina glazbeno scenskih djela: od opera, opereta do musucala. Pri povratku u Zagreb od 1994. godine predaje kao profesor glazbene kulture na nekoliko zagrebačkih škola, da bi se 1998. godine vratio na „daske koje život znače“ Opere HNK u Zgarebu. U periodu od 1978. godine sve do danas, redovito nastupa na solističkim koncertima, kako klasične, sakralne, tako i popularne glazbe i to diljem lijepe naše: od Zagreba, preko Čakovca do Tovarnika, te od Zagorja, Karlovca, Duge Rese, te od Umaga preko otoka do Dubrovnika. Koncertira i u inozemstvu od Slovenije Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije, Njemačke, Švicarske, Luksemburga do Italije.

Repertoarom obuhvaća sve stlove vokalne glazbe od XV. stoljeća do danas. 2001. godine postaje članom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU), u okviru kojega je do danas održao više od stošezdeset solističkih koncerata. U medijima je gostovao u više emisija HRT (Lijepom našom, Kad vrijeme prolazi, Svirci moji) i na sva tri programa Hrvatskog radija, te na lokalnim postajama: Radio Sljeme, Radio Samobor, Radio Vrbovec.
Osim štio se bavi pedagoškim radom, od 2004. godine bavi se i skladanjem, pri čemu je do sada skladao 80-tak pjesama, većinu na vlastite stihove. Te solopjesme raznolikog su melodijskog i dijalektalnog izričaja: kajkavski istarski, dalmatinski, podravski, turopoljski, te sakralni i šansonjerski. Od tih skladbi izveo je na festivalu kajkavskih svečanosti u Krapini pjesmu Moja domaja, a na Velikogoričkom festivalu popevku Pojdi pajdaš u Turopolje. Ujedno je pjesmu Moja domaja, prevedenu na talijanski jezik pod naslovom Suol Natio, snimio s Big bendom HRT za Radio Sljeme.

Mario Čopor

Pohađao je klavir u Zagrebu na osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi ”Elly Bašić” kod profesorice Ljubomire Minje Kolak te je diplomirao (1995) i magistrirao (1998) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Stjepana Radića. Usavršavao se u Austriji kod prof. Ludowiga Hoffmana kao solo pijanist te kod prof. Konrada Richtera kao pijanist na polju vokalne glazbe-smjer operni ”lied”. Već od srednje škole te za vrijeme studija osvaja ugledne nagrade na državnim natjecanjima , nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu od Japana preko cijele Europe do Južne Afrike kao solist, uz čuvene ansamble i orkestre te unutar komornih sastava.

Mario Čopor

Za nastupe u Japanu dobitnik je Rektorove nagrade. Posebni značaj u njegovom umjetničkom djelovanju imaju operni pjevači te je kao korepetitor surađivao i nastupao s mnogim oznatim imenima opernog pjevanja ali i s pjevačima na polju mjuzikla,operete te zabavne i jazz glazbe s kojima je snimio nekoliko nosača zvuka(CD) sa Lidijom Horvat Dunjko za osnovnoškolske udžbenike u izdanju ”Školske knjige”,CD sa Mirom Vlahović,2 CD-a sa dječjim i djevojačkim zborom ”Mozartine”…) te također održao brojne nastupe.Kao solist i pjevački korepetitor snimio je djela za mnoge televizijske i radio emisije. 2002. godine zajedno sa flautisticom Renatom Penezić i oboistom Brankom Mihanovićem osniva trio te izvode virtuozne instrumentalne obrade raznih opernih popularnih arija a početkom 2009. godine izašao je zajednički CD ”Operni Suveniri” u izdanju Croatie Recordsa.Stalni je član i suosnivač ansambla za modernu glazbu ”Acoustic Project” pod pokroviteljstvom Zagrebačke filharmonije,te je sadašnji ravnatelj Zagrebačkog Opernog Studija. Njegov rad i ostvarenja u području pjevačke korepeticije odnosno koncertne pratnje odlikuje se posebnom kvalitetom, gdje pokazuje temeljito muzičko poznavanje specifičnosti i zahtjevnosti vokalnog izričaja u svim područjima. Od 1996. godine kontinuirano radi kao umjetnički suradnik (korepetitor) na pjevačkom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu a od 2009. godine

Most discussed