Centar za kulturu grada Novalje
Klapa Čeprlji Novalja

Koncert Klape Čeprlji

Četvrtak, 04. 07. 2019, 21:00 h
Novalja, Trg Alojzija Stepinca
Organizator: Centar za kulturu Grada Novalje

Muška klapa “Čeprlji” osnovana je 1969. godine u Novalji. U prvoj postavi klape bili su pjevači: Ive Dabo i Ivica Šestan Papić (prvi tenor), Ivica Škunca Jogo i Nadio Dabo (drugi tenor), Zoran Šimatović i Nenad Crnković (bariton), Radivoj Škunca i Anton Škunca „Barba” ( bas) .

Klapa Čeprlji Novalja
Klapa Čeprlji Novalja

Od najranijih godina klapa je nastupala na Smotri klapa u Senju (od 1970. do 1974. godine). Godine 1973. klapa je nastupala u sastavu kulturno-umjetničkog društva “Naški” na Smotri folklora u Zagrebu. Iz tog vremena valja istaknuti snimanje za radio Zagreb, koje je vodio maestro Belamarić.

Klapa Čeprlji Novalja
Klapa Čeprlji Novalja

Tijekom 1973. godine klapa je nastupala u izmijenjenom sastavu: Ive Dabo, Ivica Škunca “Kičmanović”, Nadio Dabo, Nenad Crnković, Radivoj Škunca, Stjepko Smojver i Anton Škunca “Barba”. Osamdesetih godina zbog raznih obiteljskih i profesionalnih obveza klapa je manje nastupala.
Od nastupa izvan Novalje valja istaknuti i nastup na Murteru i u Betini.

Klapa Čeprlji Novalja
Klapa Čeprlji Novalja

U ljetno doba klapa je svakog ponedjeljka nastupala uz plesnu skupinu “Naški” za domaće i strane goste na terasi restorana “Jadran”, popularno zvanog Propuh. Ljudi su imali vremena i osjećaja za “pravu pismu.” A cappela pjevanje klape “Čeprlji” budilo je pažnju gostiju. Serenade su bile neizostavni dio repertoara. Pjevali su za svačiju dušu.
Nakon višegodišnje pauze klapa se ponovno okupila 2015. godine u izmijenjenom sastavu. U njoj i danas pjevaju dvojica najstarijih članova: Ive Dabo (prvi tenor) i Nenad Crnković (bariton). Pridružili su im se i novi članovi: Berislav Škunca (prvi tenor), Danijel Samaržija (drugi tenor), Sanjin Vidas (bariton), Baldo Crnković (bas), Goran Vidas (basso profondo) i maestro Ivan Žan (bas-bariton), umjetnički voditelj klape.

Klapa Čeprlji Novalja
Klapa Čeprlji Novalja

Klapa je zadnjih godina nastupala na Smotri klapa otoka Paga, u Pagu i u Povljani. Klapa “Čeprlji” imala je cjelovečernji koncert u Pastoralnom centru 2017. godine, a prošle godine, u srpnju 2018., u organizaciji Turističke zajednice Grada Novalje održala je cjelovečernji koncert na Trgu kardinala Stepinca.
Repertoar klape je raznolik: od izvorne dalmatinske pjesme, otočkih i primorskih napjeva, do duhovne i zabavne glazbe, obrađene za klapsko izvođenje. Tokom 2019. klapa će nastupiti na Smotri klapa otoka Paga.

50. obljetnica postojanja Klape Čeprlji

4. srpnja 2019. godine klapa će na Trgu kardinala Stepinca u Novalji svečanim koncertom obilježiti 50.obljetnicu postojanja. Na programu će biti raznoliki repertoar: od najstarijih-izvornih serenada, do današnje dalmatinske pjesme i zabavne glazbe obrađene za klapsku izvedbu. Nastupit će i glazbeni gosti, Ženska klapa Luka i Josip Butorac.

Most discussed