Centar za kulturu grada Novalje
Morska izložba

Pod valovima mora
Morska izložba Jure Crnkoviča

petak, 22. srpnja u 11:00 sati
Plaža Lokunje, Novalja

U petak, 22. srpnja u 11:00 sati na plaži Lokunje u Novalji otvorit ćemo morsku izložbu Pod valovima mora, autora Jure Crnkoviča.
Ovu izložbu smo koncipirali na ideji, da slike, koje se uobičajeno izlažu u galeriji, jednostavno prebacimo u more i potopimo ih u plićak. Time smo postigli jedan poseban spoj morske prirode i umjetničkih djela. Uz par eksperimenata pokazalo se, da je ova ideja jako atraktivna! Pješčano dno morskog plićaka služit će nam kao poseban i nezamjenjiv dinamički ambijent, u kome se svakog trenutka zbog morskih valova mijenjaju uvjeti loma sunčevih zraka koje prolaze kroz sloj morske vode i odbijaju se od površine zaronjenih slika. Slike, koje su same po sebi zanimljive, u ovom dinamičkom i promjenljivom ambijentu dobivaju jednu sasvim drugačiju dimenziju. One u stvari postaju žive, one se miču, iskrivljuju, lome, produžuju, mijenjaju čak i svoj položaj. Takvo međusobno djelovanje mora, sunca i refleksije svjetlosti na slikama u moru za gledaoca predstavljaju poseban i produbljeni doživljaj.

Za morsku izložbu bilo je potrebno izraditi slike koje će biti otporne u morskoj vodi. To znači da umjetnička površina, kao i same boje, moraju biti postojane u morskoj vodi. Umjetnička djela ne smiju plutati. Ona moraju potonuti na morsko dno, uzimajući u obzir da uzgon vode smanjuje njihovu težinu. Pokazalo se da su veće keramičke pločice najprikladnije za polaganje u more, jer vlastitom težinom osiguravaju stabilnost na morskom dnu i ne može ih pomaknuti strujanje vode ni valovi.


Prilikom odabira boja pokazalo se da su za bojenje keramičkih pločica najprikladnije boje za nadglazurno bojanje keramike. To znači da se za slikanje koriste keramičke pločice koje već imaju glazuru, odnosno da su već jednom termički obrađene. Boja, u obliku finog suhog praha koji se prije nanošenja miješa s vodom i nanosi kistom direktno na očišćenu površinu, tijekom lakiranja se vrlo brzo suši i mijenja svoj intenzitet u izrazito blijede nijanse. To je izazov za slikara, koji mora biti relativno brz u stvaranju, jer nanošenje mokre boje na već osušenu boju otežava raspoređivanje boje po površini. Boje se brzo prelijevaju i miješaju jedna s drugom, što otežava modeliranje i gradaciju tonova. Samo rukovanje već obojenim pločicama zahtijeva značajnu pažnju, jer se osušena boja dodirom lako oštećuje ili okrnji. Oslikane pločice, koje izgledaju prilično nejasno ili blijedo kada se osuše, u keramičkoj se peći peku 5 sati na temperaturi od 900 stupnjeva Celzijusa. Termičkom obradom postaju otporne za morske uvjete.
Prije postavljanje slika u more trebalo je pregledati teren i odabrati najpogodnije mjesto za postav uzimajući u obzir strujanje mora i položaj sunca, zaštićenost od valova, brodski promet, kupače, prilaz do izložbe…

Kad smo počeli razvijati ovaj projekt, možda i nismo bili svjesni koliki ćemo duboki dojam i utjecaj na gledatelja ovime postići. U svakom slučaju, spoj umjetničkih djela s prirodom u dinamičkoj igri svjetlosti i mora, je nešto što čovjek ne vidi svaki dan. Zbog toga je ova konceptualna izložba, sama po sebi, uistinu jedinstvena i zato vam toplo preporučujemo da joj posvetite dio svog vremena.

Otvorenje izložbe glazbenim će nastupom popratiti i naš poznati kantautor Damir Badurina.

Izložbu ćemo tijekom ljeta seliti i na ostale plaže na području Grada.
Veselimo se vašem dolasku.

Most discussed