Centar za kulturu grada Novalje
Pisme Nakanat 2019

PISME NAKANAT

festival pučkoga pjevanja

Održano 24. 11. 2019. u organizacije Centra za kulturu grada Novalje

U nedjelju, 24. studenoga 2019. godine u konobi „Pod zvon“ održan je 19. festival Pisme nakanat.
Festival se tradicionalno održava u predvečerje blagdana svete Katarine, zaštitnice župe Novalja. Cilj ovog festivala je očuvanje tradicije domaćeg pučkog pjevanja koje se nažalost danas se sve manje čuje pa je mlađim naraštajima gotovo potpuno nepoznato.

Pisme Nakanat 2019
Pisme Nakanat 2019

Promicanjem ovakvih manifestacija – pisme nakanat i pučkoga pjesništva, želimo sačuvati ovu tradiciju od zaborava i ostaviti je u nasljeđe onima koji dolaze iza nas, istaknuto je ravnatelj Dražen Peranić na početku festivalu.
Pučko pjevanje otoka Paga obuhvaća pivanje nakanat, svatovski napjev (pivanje po svajsku), mantinjada i karnevalski napjev, a zajednički naziv svih navedenih pjevanja „Tradicijska pjevanja otoka Paga“, zaštićen je rješenjem Ministarstva kulture kao nematerijalno kulturno dobro. Napjeve izvode muški i ženski (rjeđe mješoviti) parovi, a pjeva se stihovima u desetercu.

Pisme Nakanat 2019

U Novalji i njenim naseljima pučko pjevanje narod naziva pivanje nakanat. Ono se na Lunu zove „pivanje na pari“, a u Pagu „paški pučki napjev“. To je izvorno starinsko pjevanje koje se sačuvalo do danas i koje žitelje otoka povezuje generacijama. Pjevalo se po ulicama, domovima, u polju, na moru… Pjesmom su se isticali važni događaji iz života žitelja, poput vjenčanja ili krštenja, ljubavi, odanosti zavičaju i domovini, odlasku na daleka putovanja ili u vojsku. U pjevanju su svoje mjesto pronašle i mnoge budnice i pjesme iz drugih krajeva. Autori stihova su otočki pučki pjesnici, ali ponekad bi i sami izvođači izmislili („zmundukali“) stihove.
Na festivalu je nastupilo 15 parova. Svaki je par otpjevao po dvije pjesme, a između pjevanja čitali su se stihovi paških pučkih pjesnika.

Ivan Tomulić

Poseban aplauz publike dobio je najstariji pivač, Ivan Tomulić, koji sa svojih 85 godina još uvijek, kad mu se ukaže prigoda, rado zapjeva.

Na kraju festivala javljalo se još izvođača koji su htjeli otpjevati još poneku pjesmu.

Pisme Nakanat

Uz prigodni domjenak, zabave, smijeha i pjesme do kasno u noć nije nedostajalo.
Na nama je da, zbog dragih starih običaja i ljubavi prema otočnim vrijednostima, čuvamo ovu tradiciju!

Pisme Nakanat
Pisme Nakanat

Dodajte komentar

Most discussed