Centar za kulturu grada Novalje
Novaljski raspivani Božić

Novaljski raspivani Božić, koncert klapa otoka Paga

Održano 26. prosinca 2019. u 19:00 sati u crkvi svete Katarine u Novalji, u organizaciji Centra za kulturu Grada Novalje

U četvrtak, 26. prosinca 2019. na blagdan svetog Stjepana, u 19:00 sati, u crkvi sv. Katarine održan je se tradicionalni „Novaljski raspivani Božić“, koncert klapa otoka Paga. Uz otočke klape „Muštre“, „Peružini“, „Čeprlji“ i „Navalia“, kao gost je nastupila klapa „Sinj“. Još od daleke 1997. godine “Novaljski raspivani Božić” pjesmom upotpunjuje i uljepšava Božićne blagdane u Novalji.
O vrijednosti klapskoga pjevanja, kako je istaknula voditeljica na početku koncerta, govori činjenica da je 2012. god. UNESCO uvrstio klapsko pjevanje na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Izvorno su u klapama pjevali samo muški pjevači višeglasno, bez pratnje glazbalima. Kasnije se uvelo i ženske klape i mješovite klape.
Na otoku Pagu danas danas djeluje 5 klapa. Koncert je započela klapa „Čeprlji“.

MUŠKA KLAPA “ČEPRLJI” osnovana je 1969. godine pa je ove godine svečanim koncertom obilježila 50 godina postojanja Od najranijih godina klapa je nastupala na smotri klapa u Senju (od 1970. do 1974. godine).

Muška klapa Čeprlji

Nakon višegodišnje pauze klapa se ponovno okupila 2015. godine u izmijenjenom sastavu, a u njoj i danas pjevaju dvojica najstarijih članova: Ive Dabo i Nenad Crnković. Pridružili su im se i novi članovi Danijel Samaržija, Sanjin Vidas, Baldo Crnković, Goran Vidas i maestro Ivan Žan, umjetnički voditelj klape.
Na koncertu je klapa izvela dvije autorske skladbe Ivana Žana “Polnoćnica u Novalji” i “Pusto ono vrime”.


ŽENSKA KLAPA „PERUŽINI“ iz Paga osnovana je 1996.godine. Svojim glasovima klapa promiče narodnu tradicionalnu klapsku pjesmu, kao i nove skladbe i obrade modernih pjesama te pjesme duhovnog izričaja. Klapa nosi ime po „peružinu“, filigranski obrađenoj kuglici od zlata ili srebra od kojih se izrađuju naušnice i ogrlice, koje su postale dio paške narodne nošnje.
Klapa je nastupila na mnogobrojnim festivalima i smotrama klapa i održala čitav niz samostalnih koncerata.

2013. godine izdale su prvi nosač zvuka. Klapa u slijedećoj godini navršava 25 godina rada, što će, kako se nadaju, biti okrunjeno novim nosačem zvuka i koncertima.
Danas u klapi pjevaju: Sanja Buljanović, Irena Sekulić, Sanja Dobrijević, Marijana Benzia, Dragica Fabijanić, Vesna Šiša i Jelena Zore. Glazbena voditeljica klape je Sanja Buljanović.
Na koncertu su otpjevale pjesme „White Christmas“ Irvinga Berlina i „Snivaj čedo“, Blaženka Juračića.

Ženska klapa Peružini

ŽENSKA KLAPA „MUŠTRE“ iz Novalje najmlađa je klapa, osnovana 2018. godine. Na repertoaru klape su, u prvom redu, tradicionalne klapske pjesme, ali rado izvode i popularne skladbe priređene za klapsko pjevanje te duhovne pjesme.

Ženska klapa Muštre

U vrlo kratkom vremenu, upornim radom i odricanjem, klapa se uspjela istaknuti i pokazati umijeće klapskog pjevanja. U budućnosti će zasigurno zauzeti svoje mjesto na klapskoj sceni.
U klapi pjevaju Kristina Želehovski Musa, Katarina Samaržija Šanko, Ana Dabo, Debora Sabo, Vlatka Jakljević, Mia Veličan Hodak, Jelena Samaržija i Jelena Škunca.
Glazbena voditeljica klape je Sanja Buljanović. Izvele su skladbe „Tri kralja hodahu“, narodna u obradi i „Down in the river to pray“ u obradi Cheryl Lynn Helm, a zajedno s klapom „Peružini“ i pjesme „Tri su kralja idrila“ i „Rodilo ti žito i šenica“

Ženska klapa Muštre

KLAPA „NAVALIA“ je osnovana 1992. godine. Klapa već u početku bilježi nekoliko zapaženih nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji, a 1994. godine snima spot za Hrvatsku televiziju. Nakon pet godina rada klapa gostuje u Hrvatskoj misiji u Mannheimu i održava prvi samostalni koncert. 1999. godine na poziv iseljenika gostuje u Americi te započinje uspješnu suradnju s poznatim glazbenikom i producentom Nenadom Bachom. Rezultat te suradnje su dva CD albuma u zajedničkoj produkciji. Klapa „Navalia“ njeguje izvorne dalmatinske i primorske napjeve prilagođene klapskoj izvedbi. U posljednjih nekoliko godina dosta pažnje posvećuje i izvornoj crkvenoj glazbi. Tako osim pasionskih napjeva Novalje, koji plijene svojom ljepotom i izvornošću, njeguje i staroslavenske liturgijske napjeve te hrvatske duhovne pjesme.

Klapa Navalia

Članovi klape su: Zlatko Vidas Šerif, Anton Kralj, Jack Ricov, Ante Dabo, Josip Peranić, Šime Trcol i Branko Barbir koji je i glazbeni voditelj klape.
Na koncertu su izveli staroslavensku pjesmu „Veličaj duše moja gospoda“ i kolendru „Dobra večer Bog da“


KLAPA ”SINJ” djeluje od 1982. godine i jedan je od najdugovječnijih glazbenih sastava u Hrvatskoj. Uz prepoznatljiv način izvedbe, klapa čuva i njeguje izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu, obrađuje i izvodi novije pjesme dalmatinskog kraja, ali s jednakim uspjehom stvara i novouglazbljene dalmatinske pjesme. Dugogodišnji rad vrhunskih pjevača, uz izuzetnu darovitost glazbenog voditelja Mojmira Čačije, mnogostruko su okrunjeni pobjedama na domaćim i međunarodnim festivalima, a između ostalih spomenimo 20 odličja osvojenih na „Omiškom festivalu“.

Klapa Sinj

Klapa je nastupala na pozornicama diljem. Do sada su snimili 6 nosača zvuka. U klapi pjevaju Stipe Breko, Frano Filipović-Grčić, Dinko Šarić, Ivica Breko, Boris Žanko, Mario Đidara, Mojmir Čačija, Ante Milun, Ivica Mastelić, Dario Sablić i Ivan Milun.
Koncert je završio zajedničkom pjesmom svih sudionika, ujedinjenih klapa i publike. Otpjevali su hrvatsku božićnu pjesmu „U se vrime godišća“.

Novaljski raspivani Božić

Dodajte komentar

Most discussed