Centar za kulturu grada Novalje
Noć muzeja 2021

Bjankarȉja, rȍba i obȕća – Noć muzeja 2021.

U petak, 29. siječnja 2021. od 18:00 sati do 01:00 sat održat će se šesnaesta po redu Noć muzeja.
Ova manifestacija započela je 2005. godine, a danas je ona najznačajnija manifestacija hrvatskih muzeja. Temeljni cilj manifestacije je poticanje i ukazivanje na važnost utjecaja muzeja na razvoj zajednice, ali i utjecaja zajednice na formiranje muzejskih programa i njihovu održivost, daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje potiču inovativnost i kreativnost. Promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem. Tehnologija i digitalni prijenos od izuzetne su važnosti za muzeje i njihov daljnji rad za vrijeme krize uvjetovane globalnom pandemijom. S obzirom na epidemiološku situaciju, većina programa odvijat će se putem digitalnih medija, a poneki gradovi prenosit će izložbu na otvorenim prostorima – gradskim trgovima i ulicama.
Digitalna budućnost muzeja kojoj danas svjedočimo, bila je tema četrnaeste Noći muzeja 2019. godine. Nizom zanimljivih programa tada je utvrđeno kako hrvatski muzeji svakodnevno prezentiraju sadržaje na Internetu te u muzejskom radu koriste brojne suvremene tehnologije (digitalne platforme, mobilne aplikacije, VR tehnologiju itd.).
U Noći muzeja 2021. Gradski muzej u Novalji sudjelovat će predstavljajući virtualnu izložbu „Bjankarȉja, rȍba i obȕća“. Imat ćete priliku pogledati koltru obitelji Markovina iz 1900. godine,

Koltra obitelji Markovina
Koltra obitelji Markovina


rublje i odjeću, tradicionalnu narodnu nošnju i rećine iz 19. stoljeća, dječji povoji iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, pučki recept za izradu sapuna za pranje odjeće te druge zanimljivosti iz stalnog postava muzeja.

Dječji povoji

Izložba će se moći pogledati na web stranici https://gradskimuzejnovalja.hr/ i na elektronskom ‘city lightu’ na Trgu Loža.

Most discussed