Centar za kulturu grada Novalje
Noć muzeja 2021

Bjankarȉja, rȍba i obȕća – Noć muzeja 2021.

U petak, 29. siječnja 2021. od 18:00 sati do 01:00 sat održala se šesnaesta po redu Noć muzeja.

Tehnologija i digitalni prijenos od izuzetne su važnosti za muzeje i njihov daljnji rad za vrijeme krize uvjetovane globalnom pandemijom. S obzirom na epidemiološku situaciju, većina programa odvijala se putem digitalnih medija, a poneki gradovi prenosili su izložbe na otvorenim prostorima – gradskim trgovima i ulicama.

Digitalna budućnost muzeja kojoj danas svjedočimo, bila je tema četrnaeste Noći muzeja 2019. godine. Nizom zanimljivih programa tada je utvrđeno kako hrvatski muzeji svakodnevno prezentiraju sadržaje na Internetu te u muzejskom radu koriste brojne suvremene tehnologije (digitalne platforme, mobilne aplikacije, VR tehnologiju itd.).

U Noći muzeja 2021. Gradski muzej u Novalji sudjelovao je predstavljajući virtualnu izložbu „Bjankarȉja, rȍba i obȕća“. Izložba se mogla pogledati na službenoj web stranici muzeja https://gradskimuzejnovalja.hr/ te na city lightu postavljenom u centru grada do 1. ožujka.

Brojni izloženi predmeti kao što su koltra obitelji Markovina iz 1900. godine, rublje i odjeća, tradicionalna narodna nošnja i rećini iz 19. stoljeća, dječji povoji iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, pučki recept za izradu sapuna za pranje odjeće te druge zanimljivosti iz stalnog postava muzeja zainteresirali su oko 350 virtualnih posjetitelja.

Most discussed