Centar za kulturu grada Novalje

Izložba “Let u nepoznato” Marta Tuta

Trg Alojzija Stepinca, 10. srpnja – 16. srpnja
19:30 do 23:00 h

Marta Tuta završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 2015. godine u klasi profesora Damira Sokića. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2014. godine. Trenutno se bavi keramikom, ilustracijom i crtežom, a svoj je atelje premjestila na otok Pag.

Let u nepoznato

„Let u nepoznato“ odnosi se na seriju ilustracija posvećenu pticama. U ovome slučaju ptica utjelovljuje beskrajnu slobodu. Ptica ima mnogo simboličnih značenja, pojavljuje se u raznim religijama i vjerovanjima. Još u ranom kršćanstvu možemo pronaći mozaike ptica koje simboliziraju uzdizanje prema miru i slobodi (kao što su golubica i orao). Ptica je također često prikazana kao vjesnik božjih poruka prema uzvišenom stanju duše. U šamanizmu ptice su ključni aspekt duhovnosti, one predstavljaju slobodu, rast i pronicljivost.

Marta Tuta, Izložba Let u nepoznato
Marta Tuta
Marta Tuta

Koloristički nepravilni ritmovi i razigrane razbacane forme prvo je što se može uočiti u njenim radovima. Zasigurno radovi ocrtavaju radost u slobodi stvaralaštva, zadovoljstvo i duh misticizma koji se provlači kroz kadrove. Uz ptice tu se nalaze i ženski likovi koji se stapaju sa pticama i zajedno utjelovljuju toteme koji mirnim putanjama vode prema radosti života.

Otvorenje izložbe održat će se 10. srpnja u 21:00 sati na Trgu Alojzija Stepinca.

Veselimo se vašem dolasku!

Most discussed