Centar za kulturu grada Novalje
Kulturni centar Gozdenica

Dani kulture u Novalji

21. – 25. travnja 2021.

Povodom otvorenja Kulturnog centra Gozdenica održala se manifestacija – Dani kulture u Novalji s raznolikim i bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Klikom na gornju sliku možete pregledati cijeli program

Na dan otvorenja, 21. travnja, gostovao je Ensemble Dialogos s glazbenom monodramom Judita. Dialogos je jedan od najvrsnijih ansambala nove generacije za srednjovjekovnu glazbu, što su svojim nastupom i dokazali. Pjevala je Katarina Livljanić, autorica samog djela, uz pratnju Albrechta Maurera na vieli i lirici te Norberta Rodenkirchena na flauti i dvojnici.. Zajedno su gradili priču koja se razvija u rastućem emocionalnom naboju prenoseći drevnu pripovijest, praćenu snažnim i nostalgičnim dalmatinskim napjevima, u suvremeni kazališni kontekst.

Četvrtak, 22. travnja, posvetili smo filmskoj umjetnosti. U popodnevnim satima prikazan je popularni animirani film Tom & Jerry za djecu školskog uzrasta. U večernjim satima, posjetitelji su imali priliku pogledati film Nomadland, koji je osvojio brojne nagrade u ovogodišnjoj dodjeli Oscara.

U petak, 23. travnja, kada se ujedno obilježava međunarodni dan knjige, Anton Šuljić Boškinac predstavio je svoju knjigu Dota – Odrazi kulturne Novalje. Na predstavljanju su, osim autora, o knjizi govorili predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Novalji prof. Aleksij Škunca, recenzent dr. sc. Saša Horvat, teolog i pisac Antun Badurina. Glumica i nacionalna prvakinja Olivera Baljak pročitala je nekoliko zanimljivih dijelova iz knjige te pjevala uz pratnju autora.

Dan glazbe, 24. travnja, obilježili smo koncertom Lipi dani Gozdenico Tedija Spalata. Intimna atmosfera u dvorani u kombinaciji s jednim od najpoznatijih kantautora dalmatinske zabavne glazbe rezultirala je vrhunskim koncertom, u kojem su posjetitelji istinski uživali. O kakvom je glazbeniku riječ govori činjenica da je u svojoj karijeri do sada osvojio četiri Porina. Publiku je posebno intrigirao specifičnom izvedbom pjesama Uvik ništo fali i More snova.

Posljednji dan ove manifestacije bio je namijenjen kazališnim predstavama. U popodnevnim satima gostovalo je Kazalište lutaka Zadar s predstavom Nikomu pravo. Predstava govori o želji da se udovolji okolini kako bi se zadobila tuđa naklonost te kako bi se stvorio osjećaj prihvaćenosti. Djeca su mogla naučiti kako je važno čuti i poštovati tuđe mišljenje, ali kako treba sačuvati i obraniti i svoje mišljenje.

Samo mjesec dana nakon premijernog predstavljanja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, kazališna predstava Teatra Erato Kad svijeće dogore gostovala je u našem novom Kulturnom centru. Predstava je vješto satkana mreža predivnih misli, čarobno i moćno napisana priča o ljubavi, prijateljstvu i izdaji. Dvojica prijatelja evocirajući prošlost, skidajući veo po veo s tajanstvenog događaja, koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i tražeći razrješenje plesali su između osvete i pomirbe.

Most discussed