Centar za kulturu grada Novalje
16. Novaljski trijatar

16. Novaljski trijatar

11. 07. 2021. – 22. 08. 2021.

U nedjelju 11. srpnja, u Vrtovima lunjskih maslina, svečano je otvoren 16. Novaljski trijatar.
Već tradicionalno, na otvorenju se, prema prijedlogu ocjenjivačkog suda, dodjeljuje brončani kipić Kate Novaljka, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u prethodnoj godini. Nagradu je, kako je izvijestio ravnatelj Centra za kulturu Dražen Peranić, za prošlogodišnju izvedbu monodrame Vla Vla Vlajland cabaret dobila Ecija Ojdanić.

Publici se prigodno obratio i umjetnički ravnatelj Novaljskog trijatra Goran Grgić koji je najavio ovogodišnji program, a potom je gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo otvorio 16. Novaljski trijatar.

Umjetnički ravnatelj Novaljskog trijatra Goran Grgić

Svečanost je svojim nastupom uveličala ženska klapa Muštre kojoj je ovo bio prvi koncert nakon jednogodišnje stanke. Sudeći po odličnoj izvedbi i oduševljenju publike, lako se moglo zaključiti da su djevojke ovu pauzu dobro znale iskoristiti.

Prva ovogodišnja predstava bila je „Mistero Buffo“ Kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatra u izvedbi glumca Dražena Šivaka i režiji Lee Delong. Riječ je o kontroverznoj monodrami, vjerski i politički provokativnoj. U kombinaciji u kojoj se isprepliću humor i tragedija, glumac se transformirao u više od 30 likova.

Tijekom ljetne sezone, pored spomenute, održano je još šest predstava. Sve su se predstave, već uobičajeno, održavale nedjeljom s početkom u 21 sat.


18. 7. 2021.
„UVIJEK ĆE NAM OSTATI LJUBAV“
Teatar Rugantino

Autor teksta: Miloš Radović
Redatelj: Dario Harjaček
Glumci: Jelena Miholjević i Dražen Čuček

Uvijek će nam ostati ljubav“ nježna je i pomalo uznemirujuća komedija o metamorfozama ljubavi u kojoj se propituje zajedništvo dvoje ljudi koje u trenucima krize i nerazumijevanja, razdvajanja i mirenja, može održati samo ljubav. Istovremeno to je i smiješna i tužna priča o braku.


25. 7. 2021.
„BOKSAČKO SRCE“
Teatar Rugantino i Kazalište Planet Art

Autor teksta: Lutz Hübner
Redatelj: Marko Torjanac
Prijevod: Jan Torjanac
Glumci: Marko Torjanac i Paško Vukasović

Iza naslova Boksačko srce nalazi se duhovita i dirljiva melodrama jednog od najznačajnijih suvremenih njemačkih pisaca Lutza Hübnera koja se zbog svoje univerzalne poruke izvodi na pozornicama diljem svijeta, a priča o boksu služi kao metafora života i životnih borbi te donosi pitanja kako se prema njima postavljamo.
Predstava se, zbog lošeg vremena, umjesto u Vrtovima lunjskih maslina održala u Kulturnom centru Gozdenica.


1. 8. 2021., nedjelja
21h, Vrtovi lunjskih maslina
„NE DAJ SE NJOFRA“
Kazališna grupa Lectirum

Autor teksta: Milan Grgić
Redatelj: Zoran Mužić
Igraju: Ksenija Pajić, Katarina Perica, Pero Juričić i Mladen Čutura

Na ovoj smo predstavi mogli doživjeti i dobre i one ne baš dobre strane izvođenja na otvorenom. Čaroban ambijent lunjskih maslinika i neremećeni mir odjednom je prekinula kiša pa je predstava bila u prekinuta. No nakon desetak se minuta, na opće oduševljenje publike, opet nastavila.


8. 8. 2020., nedjelja
21h, Vrtovi lunjskih maslina
„ŽENICI“
Kazališna družina Ritam igre

Autor teksta: Ilija Zovko
Redatelj: Ivan Baranović i Pere Eranović
Igraju: Ivan Baranović i Pere Eranović

Melodrama s velikim brojem komičnih i neobičnih obrata o dvojici gastarbajtera koji kroz razgovor otvaraju aktualne teme o čovjeku na našem području, njegovom ponašanju, moralu, željama i dvojbama.


15. 8. 2020., nedjelja
21h, Vrtovi lunjskih maslina
„GUJA U NJEDRIMA“
Gradsko kazalište Požega

Autor teksta: Alan Ayckbourn
Prijevod: Vladimir Cvetković Sever
Redatelj: Rajko Minković
Igraju: Ines Bojanić, Jasna Palić Pickuarić, Hana Hegedušić

U izazovnim glumačkim interpretacijama, kroz crni humor i u duhu napetog psihološkog trilera, pratimo potpuno neočekivane smjerove, zaplete i rasplete.


23. 8. 2020., nedjelja
21h, Vrtovi lunjskih maslina
„JEL’TAKO, ZORANE“
Kazalište Moruzgva i Kazalište Marina Držića Dubrovnik

Autorica priče: Tanja Mravak
Adaptacija priče, dramaturgija i režija: Tamara Damjanović
Igraju: Ecija Ojdanić, Goran Grgić, Csilla Barath Bastaić, Petra Svrtan, Paško Vukasović

Priča Tanje Mravak, pa tako i predstava, u fokusu ima obiteljski događaj koji razotkriva neuralgične točke iz prošlosti, istovremeno se ispreplećući s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom druge nacionalnosti.

Nakon predstave posjetiteljima se obratio ravnatelj Centra za kulturu Dražen Peranić koji se zahvalio glumcima na izvrsnoj predstavi, a zatim je Eciji Ojdanić uručio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u 2020. godini.
U kratkim crtama ravnatelj se potom osvrnuo na 16. Novaljski trijatar te se zahvalio posjetiteljima koji su i u ovakvim uvjetima pandemije dolazili na predstave i time pokazali da je Novaljski trijatar jedna od najvažnijih manifestacija na području Grada Novalje. Ovogodišnji Trijatar je posjetilo 1100 gledatelja što je za 15% manje u odnosu na 2019. godinu. Jedan od razloga manjeg broja posjetitelja je, pored pandemije, i udaljenost Lunjskih maslinika od Novalje odnosno problem prijevoza. Iako smo u nekoliko navrata razgovarali s lokalnim autobusnim prijevoznikom, zbog premalog broja vozača nismo uspjeli dogovoriti autobusnu liniju.
Na kraju je ravnatelj pozvao pubiku da primjedbama i savjetima pomogne upravi Centra da 17. Novaljski trijatar bude još bolji i posjećeniji te zatim zatvorio ovogodišnji festival.

Most discussed