Centar za kulturu grada Novalje

Svjetski dan audiovizualne baštine u znaku obilježavanja 100. rođendana Kreše Golika

27. i 28. listopada 2022. u 19:00
Kulturni centar Gozdenica

Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja. Brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo zato posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.
Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje Kino mreža će u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra od 27. do 30. listopada 2022. po šesti put održati program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO.
Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva. Ovogodišnjim Svjetskim danom audiovizualne baštine u 16 nezavisnih kina diljem Hrvatske obilježava se stota godina rođenja Kreše Golika, jednog od najznačajnijih filmskih režisera u povijesti hrvatske kinematografije.
Na ovogodišnjem programu Svjetskog dana audiovizualne baštine prikazivat će se četiri digitalno restaurirana filmska ostvarenja redatelja Kreše Golika: Tko pjeva, zlo ne misli (1970.) i Plavi 9 (1950.), a uz njih su u programu i melodrama Ljubica (1978.) te humoristična drama Imam 2 mame i 2 tate (1968.) Filmovi se u kinima prikazuju potpuno besplatno.

U Kinu Novalja, u četvrtak, 27. listopada u 19:00 sati, publika će moći pogledati najpoznatiju hrvatsku ljubavnu komediju Tko pjeva zlo ne misli (1970.) i uplesti se u zgode i nezgode zagrebačke obitelji Šafranek. Film je nastao prema noveli „Iz dnevnika malog Perice“ Vjekoslava Majera. U Zagrebu polovicom 1930-ih živi obitelj Šafranek – Franjo, Ana i sin Perica. Ana upozna gospodina Fulira, koji joj se počne udvarati, iskorištavajući njeno nezadovoljstvo brakom. Franjo, nesvjestan te činjenice, odluči spojiti Fulira s Aninom sestrom Minom.

U petak, 28. listopada u 19:00 sati na programu je humoristična drama iz 1968. Imam dvije mame i dva tate. Poslije razvoda, bivši supružnici osnovali su nove bračne zajednice. Stariji sin, tinejdžer Zoran, ostao je živjeti s ocem i njegovom novom, atraktivnom suprugom koja je zatim rodila djevojčicu Đuricu. Mlađi sin, desetogodišnji Đuro, ostao je s majkom, koja u braku s drugim mužem flautistom ima sina Draška.

Kina koja sudjeluju u programu: KMC Bjelovar, Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Centar za kulturu Korčula, Kino Krapina, Kino Labin, Kino Moslavina (Kutina), Kino Marof (Novi Marof), Kino Nova Gradiška, Centar za kulturu Grada Novalje, POU Novska, Dom kulture grada Preloga, Art- kino Croatia (Rijeka), Kino Slatina, Kino POU Vrbovec, Kino Gorica (Velika Gorica), Kino SC Zagreb

Ulaz besplatan!

Most discussed