Centar za kulturu grada Novalje

26. Novaljski raspivani Božić

26. prosinca 2023. u 19:00 sati u crkvi svete Katarine

Koncert otoka Paga

Župski dječji zbor „Mali zbor“
klapa „Muštre“
klapa „Navalia“
klapa „Čeprlji“
klapa „Peružini“
klapa „San Giorgo“
klapa „Galijota“
vokalni sastav „Jubilate Deo“

U utorak, 26. prosinca 2023. na blagdan svetog Stjepana, u 19:00 sati, u crkvi sv. Katarine održat će se tradicionalni, 26. Novaljski raspivani Božić, božićni koncert klapa otoka Paga. Još od daleke 1997. godine “Novaljski raspivani Božić” pjesmom upotpunjuje i uljepšava Božićne blagdane u Novalji.

Župski dječji zbor „Mali zbor“ nedavno je osnovan, a voditeljica je časna sestra Nevenka Tadić. Zbor broji dvadesetak članova.

Ženska klapa „Muštre“ iz Novalje osnovana je 2018. godine. Na repertoaru klape su tradicionalne klapske pjesme, ali rado izvode i popularne skladbe prilagođene za klapsko pjevanje te duhovne pjesme.

U vrlo kratkom vremenu, upornim radom i odricanjem, klapa se uspjela istaknuti i pokazati umijeće klapskog pjevanja. Nastupile su na otočkim smotrama i važnim gradskim manifestacijama i prigodama. Glazbena voditeljica klape je Sanja Buljanović.

Muška klapa „Navalia“ je osnovana u jesen 1992. godine kada se, usprkos teškim ratnim vremenima, okuplja grupa entuzijasta koju vodi Ante Dabo. Klapa već u početku bilježi nekoliko zapaženih nastupa u Hrvatskoj (smotre klapa u Senju i Kraljevici) i Sloveniji, a 1994. godine snima spot za Hrvatsku televiziju.
Nakon pet godina rada klapa gostuje u Hrvatskoj misiji u Mannheimu i održava svoj prvi samostalni koncert. Na poziv iseljenika 1999. godine, gostuje u Americi te održava tri samostalna humanitarna koncerta u New Yorku i New Jerseyu. Tada započinje uspješna suradnja s poznatim glazbenikom i producentom Nenadom Bachom. Rezultat te suradnje su dva CD albuma u zajedničkoj produkciji „Novaljo“ 2000. godine, a 2004. godine „Dan vičere“.
U jesen 2003. godine klapa je sudjelovala na međunarodnom etno festivalu u Bearitzu (Francuska), gdje je održala tri vrlo uspješna koncerta.
Klapa „Navalia“ njeguje izvorne dalmatinske i primorske napjeve prilagođene klapskoj izvedbi. U posljednjih nekoliko godina dosta pažnje posvećuje i izvornoj crkvenoj glazbi koja je preteča i začetak bogatog višeglasnog pjevanja u Dalmaciji i Hrvatskom primorju. Tako osim pasionskih napjeva Novalje, koji plijene svojom ljepotom i izvornošću, njeguje i staroslavenske liturgijske napjeve te hrvatske duhovne pjesme.
Klapa je prošle godine nagrađena plaketom za doprinos razvoju kulture na području Grada Novalje. Glazbeni voditelj klape je Branko Barbir.

Muška klapa „Čeprlji“ osnovana je 1969. godine u Novalji. Od 1970. do 1974. godine klapa je nastupala na smotri klapa u Senju, a 1973. u sastavu kulturno-umjetničkog društva „Naški” i na smotri folklora u Zagrebu. Iz tog vremena valja istaknuti snimanje za radio Zagreb, koje je vodio maestro Belamarić. Od nastupa izvan Novalje valja istaknuti i nastup u Murteru i u Betini. U ljetno doba klapa je svakog ponedjeljka nastupala uz plesnu skupinu „Naški” za domaće i strane goste na terasi restorana „Jadran”, popularno zvanog „Propuh“. A cappela pjevanje klape „Čeprlji” budilo je pažnju gostiju. Serenade su bile neizostavni dio repertoara. Pjevali su za svačiju dušu. Od 2015. godine klapa djeluje u izmijenjenom sastavu. Klapa je zadnjih godina nastupala na Smotri klapa otoka Paga, u Pagu i u Povljani. Klapa je 2019. godine obilježila svoju 50. obljetnicu postojanja svečanim koncertom na Trgu kardinala Stepinca u Novalji. Tom prigodom, priključili su se i nekadašnji članovi klape. Repertoar klape je raznolik: od izvorne dalmatinske pjesme, otočkih i primorskih napjeva, do duhovne i zabavne glazbe obrađene za klapsko izvođenje.

Klapa „Peružini“ iz Paga osnovana je 1996.godine. Svojim glasovima klapa promiče narodnu tradicionalnu klapsku pjesmu, kao i nove skladbe i obrade modernih pjesama te pjesme duhovnog izričaja. Klapa nosi ime po „peružinu“, filigranski obrađenoj kuglici od zlata ili srebra od kojih se izrađuju naušnice i ogrlice, a koje su postale dio paške narodne nošnje.
Klapa je nastupila na mnogobrojnim festivalima i smotrama klapa. Osobito ponosno ističu nastupe na finalnim večerima omiškog festivala 2017. i 2018. godine i međunarodnom festivalu klapa u Perastu gdje su osvojile drugo mjesto za izvedbu tradicionalne crnogorske pjesme i prvo mjesto za izvedbu nove skladbe. Klapa je održala i čitav niz samostalnih koncerata. 2013. godine izdale su svoj prvi nosač zvuka, CD pod nazivom „Tila bi“ na kojem se nalazi četrnaest pjesama s ljubavnom i domoljubnom tematikom. Glazbena voditeljica klape je Sanja Buljanović.

Klapu „San Giorgio“ čine muški članovi mješovitog pjevačkog zbora „Sv.Juraj“ iz Paga koji su, u formaciji muške dalmatinske klape, odlučili dodatno istraživati staze vokalnog glazbenog izričaja.

Klapa „Galijota i vokalni sastav „Jubilate Deo“ jedni su od najmlađih glazbenih sastava na otoku. Glazbena voditeljica je Sanja Buljanović.

Veselimo se vašem dolasku!

Most discussed