Centar za kulturu grada Novalje

Novaljski kularin

petak, 24. lipnja u 21:00 sat
Ruža vjetrova

Novaljski kularin je manifestacija na kojoj ćemo spojiti tradicijske običaje Novalje: prezentirat ćemo tradicionalno pjevanje nakanat, tradicijsku odjeću te folklorni ples. Osim toga, posjetitelji će imati prilike degustirati starinska jela i vino, razgledati izložbu fotografija Novalje nekad i sad, prelistati knjige Ogranka Matice hrvatske u Novalji, pogledati dramsko-plesnu pripovijetku: Priča o Radovanu i Ljudmili, a zatim do kraja večeri uživati u koncertu klape Sol.

Nakanat je izvorno starinsko pjevanje koje se sačuvalo sve do danas. Nekada se pjevalo po ulicama, domovima, u polju, na moru i sl., a pjesmom su se isticali važni događaji iz života žitelja. Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske Tradicijsko pjevanje otoka Paga zaštitilo je kao nematerijalno kulturno dobro.

Tradicijska odjeća ne viđa se više često na ulicama, stoga je ovo idealna prilika da pogledate što su nosili naši stari. Dio odjeće je iz stalnog postava Gradskog muzeja Novalje, a dio smo posudili iz privatne kolekcije Lucije Zubović. Prezentirat će je članice udruge Kissa.
Folklorna skupina Naški, predstavit će nam tradicionalni ples, koji se počeo sve više izvoditi pedesetih godina prošlog stoljeća. Novaljski tanac se sastoji od nekoliko dijelova: šetnja, volta, naški i popaški, a glazbeno ga prati miščić, tradicionalni instrument od janjeće ili ovčje kože.

Starinska jela pripremit će hotel The Loža, Lovačko društvo Jarebica, OPG Vidas, obrt Lilo, a za piće pobrinut će se Boškinac. Bit će tu makaruna s toćadon, tarčićev s gulašon od kunjile, suhog stegna od janjčića, fritula i hrostula.

Na izložbi fotografija neke svoje zaustavljene trenutke predstavit će lokalni umjetnici Anton Dabo – Kirin i Denis Datković. Anton Dabo – Kirin prikazat će svojim fotografijama kako je Novalja izgledala nekada, dok će Denis Datković prikazati Novalju kako izgleda danas.

Ogranak Matice Hrvatske u Novalji, osnovan je 1997. godine, a posebnu pažnju posvećuje knjigama u kojima se čuva i njeguje izvornost kulturne, tradicijske i znanstvene baštine. Knjige će se prodavati po promotivnoj cijeni.

Spjev pučkog pjesnika Berta Krešimira Balabanića, Priču o Radovanu i Ljudimili, pripovijedat će glumci HNK Zadar Sanja Grgina i Vinko Radovčić, a plesat će članice udruge Kissa Lana Perković i Nika Čemeljić.

Klapa Sol iz Paga djeluje od 1996. godine, a od tada se nižu njihovi albumi i uspjesi na domaćoj estradi. Tijekom godina, osvojili su brojne nagrade, a članovi klape su: Vanja Fabijanić, Marin Milić, Dražen Crljenko, Dario Grašo, Toni Herenda i Branko Barbir koji je ujedno i umjetnički voditelj klape.

Manifestacija Novaljski kularin za cilj ima oživljavanje i očuvanje kulturne baštine Grada Novalje.

Svojim dolaskom podržite ovu inicijativu, vidimo se u petak, 24. lipnja na Ruži vjetrova!

Most discussed