Centar za kulturu grada Novalje
Nocturnal Four

Nocturnal Four featuring Renato Chicco

Srijeda, 24. kolovoza 2022. u 21:00 h

Nastupaju:
Renato Chicco – orgulje
Ratko Zjaca – gitara
Stefano Bedetti – saksofon
Joze Zadravec – bubnjevi

Renato Chicco

Renato Chicco – pijanist i orguljaš, studirao je na Sveučilištu za glazbu u Grazu u Austriji i na Berklee College of Music u Bostonu. Dok je živio u New Yorku (1990.-1998.), bio je član orkestra Lionela Hamptona (1991.-1992.) te pijanist i glazbeni direktor Jon Hendricks & Company (1991.-1997.). Budući da je u to vrijeme bio aktivan na njujorškoj sceni, osim sviranja u poznatim NY jazz klubovima, sudjelovao je u radijskim i TV emisijama (s Lionelom Hamptonom i Jonom Hendricksom), nastupao na festivalima i u klubovima diljem SAD-a, Europe, Azije i Južne Amerike. Renato je, također, nastupao s Louom Donaldsonom, Woodyjem Shawom, Freddiejem Hubbardom, Clarkom Terryjem, Bennyjem Golsonom, Redom Hollowayem, Alom Greyem, Joeom Williamsom, Wyntonom Marsalisom, Garyjem Burtonom, Miltom Hintonom, Reggiejem Workmanom i mnogima drugi. Među svojim snimkama kao voditelj (na klaviru) Renato je snimio dva CD-a svojih jazz obrada slovenskih narodnih pjesama te nedavno jedan CD kao voditelj i tri kao suvoditelj na orguljama. Renato je trenutno profesor jazz improvizacije na Glazbenom sveučilištu u Grazu i nastavlja nastupati diljem svijeta.

Ratko Zjaca – nagrađivani gitarist, skladatelj i glazbeni umjetnik, studirao je u Rotterdamu i New Yorku i od tada konstantno obogaćuje svoje iskustvo nastupima i snimanjima. Budući da je poznat kao neumoljivi individualist, kontinuirano proširuje vokabular svoje gitare u današnjem svijetu glazbe.
Snimao je i nastupao s nekima od najutjecajnijih glazbenika u jazzu i modernoj improvizacijskoj glazbi, primjerice s Bennyjem Baileyjem, Randyjem Breckerom, Garyjem Peacockom, Reggiejem Workmanom, Johnom Pattitucijem, Alom Fosterom, Steveom Gaddom, Antoniom Sanchezom, Johnom Rileyjem, Miroslav Vitous, Ron Carter, Jimmy Cobb, Jeff Tain Watts, Alvin Queen, Adam Nussbaum, Shawn Monteiro, Denise Jannah, Simone Zanchini, Renato Chicco, Stefano Bedetti itd.
Ratko Zjaca nominiran za najboljeg jazz gitarista u južnoameričkoj El Intruso New Creative Music Critics Poll Award CD “Don’t Try this more”, osvojio je nagradu Orpheus za 2016. godinu – najbolja talijanska produkcija za jazz glazbu. Dobitnik je Nagrade za postignuće, autorstvo i umjetničko stvaralaštvo u jazz glazbi Hrvatskog društva skladatelja 2019. godine. Ratko je dobio Europsku diskografsku nagradu za umjetničko stvaralaštvo u jazz glazbi od najvećeg istočnoeuropskog jazz festivala-Nisville jazz Festival Organization 2021.

Stefano Bedetti

Stefano Bedetti – saksofonist, počinje svirati tenor sa 14 godina. Nadahnut Charliejem Parkerom, Michaelom Breckerom i mnogim drugim majstorima otkriva nove dimenzije i pristup glazbi.
Samo četiri godine kasnije pozvao ga je bubnjar Giulio Capiozzo da se pridruži njegovoj grupi i tako je započeo svoju profesionalnu karijeru.
Od tada svira s europskom grupom Jestofunk, a 2004. im se pridružuje Marco Tamburini Quintet s Billyjem Hartom na bubnjevima i Cameronom Smeđa na basu. Stefano je 2005. osnovao vlastiti kvartet i objavio svoj prvi album “The Bright Side of the Moon” 2007. godine. Pozvao ga je Lenny White da se pridruži njegovom triju zajedno s Victorom Baileyjem na tjedan dana u njujorškom jazz klubu Iridium. U New Yorku je ostao do 2012., a u Europi se ubrzo pridružio kvartetu Simonea Zanchinija, koji je svoje izdanje “Don’t Try This Anywhere” iz 2015. posvetio velikom Michaelu Breckeru.

Joze Zadravwec – studirao je jazz na Državnom konzervatoriju Koruške u Klagenfurtu, Austrija, kod profesora Ericha Bachträgla i Klemensa Marktla.
Surađivao je s brojnim glazbenicima i ansamblima kao što su Simone Zanchini, Gilad Barakan, Agostino Di Giorgio, Domen Gnezda, Anže Vrabec, Erik Čebokli… Također je sudjelovao u radionicama koje vode svjetski poznati glazbenici i mentori uključujući: Gregory Hutchinson, Willie Jones III, Billy Hart, Jimmy Cobb, Gary Bartz, Bob Mintzer, Armen Donelian, Don Menza …
Nastupao je na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima: Swing Festival Graz (AT), Sing mit uns/Pjevajte s nama (CH), Jazz unterm Baum/Jazz Under a Tree (AT), Swing Fest Bern (CH), Jazz in Lapidarium Poreč (HR)…

Most discussed