Centar za kulturu grada Novalje
Naši otočani u Domovinskom ratu 1991. – 1995.

Naši otočani u Domovinskom ratu 1991. – 1995.

U petak, 31. siječnja 2020. održana je petnaesta po redu Noć muzeja. Šest zagrebačkih muzeja započelo je ovu manifestaciju 2005. godine, a tada se odazvalo oko 10.000 posjetitelja. Tijekom godina i ostali muzeji diljem hrvatske priključivali su se manifestaciji pa se povećavao i broj posjetitelja tako da ih zadnjih godina ima preko dvjesto tisuća. Broj muzeja i baštinskih ustanova koje su u petak navečer sudjelovali u Noći muzeja rastao je do zadnjeg trenutka. Na kraju ih je sudjelovalo više od 220 u 115 hrvatskih gradova.

Ovogodišnja je “Noć muzeja” bila u znaku velikih jubileja. Arheološki muzej u Splitu slavi svoju dvjestotu obljetnicu, a zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, odakle je i krenula čitava manifestacija, 140 godina postojanja.

Noć Muzeja - Gradski muzej Novalja

Gradski muzej u Novalji sudjelovao je izložbom „Naši otočani u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“, a posjetitelji su mogli uživati i u razgledavanju muzejskih zbirki i jedinstvenog podzemnog rimskog vodovoda.

Izložbu je postavila voditeljica muzeja Jelena Šćiran prikupivši od branitelja i članova njihovih obitelji fotografije i razne novinske članke.
Dražen Peranić, ravnatelj Centra za kulturu, pozdravljajući posjetitelje, istaknuo je:
„Ovo je prilika da se prisjetimo tih slavnih dana stvaranja hrvatske države. Prilika je da se zahvalimo svima koji su sudjelovali u obrani države, a posebno onima koji su dali svoje živote.

Noć muzeja, Gradski muzej Novalja, Dražen Peranić

Imali smo čast doživjeti najslavnije stranice naše hrvatske povijesti. Pokazali smo da, kad nas vodi domoljublje, možemo sve. Zato budimo ponosni na slavnu povijest hrvatske vojske koja je u Domovinskom ratu pobijedila“.

ORGANIZATORI: Gradski muzej Grada Novalje i Centar za kulturu Grada Novalje

Most discussed