Centar za kulturu grada Novalje
Jure Crnkovič

Izložba Morske priče
Jure Crnkovič

20. kolovoza – 26. kolovoza, 19:30 – 23:00 h
Trg Alojzija Stepinca

Jure Crnkovič je rođen 1965. u Trbovlju, a živi u Zagorju ob Savi. Čvrsto je vezan uz Novalju odakle je porijeklom njegov djed i gdje je provodio ljetne praznike.
Čitav život vezan je uz slikarstvo. Kao osnovnoškolac svoje prve slikarske vještine stekao je od akademskog slikara Janeza Kneza. Godine 1990. imao je svoju prvu samostalnu izložbu u galeriji ERA u Novalji. Magistrirao je slikarstvo na Arthouse-College of Visual Art Ljubljana. Od 2017. godine umjetnički surađuje s akademskim kiparom mag. Zoranom Pozničem. Godine 2019. predstavio je svoj prvi novi medijski projekt – Dizajn umjetničkog prostora uz pomoć nove medijske tehnologije. Član je Udruženja slovenskih likovnih umjetnika.

Jure Crnkovič

Njegove slike mogu se podijeliti u dvije kategorije. U one, koje su plod likovnog traženja u boji, konstrukciji i kompoziciji, gdje je sadržaj podređen formi i opuštenom emotivnom slikarskom naboju, i one druge, gdje prevladava sadržajna komponenta. Njegovi posljednji radovi postaju sve više autonomne apstraktne kompozicije uz izrazito izraženu čistoću i zasićenost boja, gdje se u prvom planu ističu oblici živih bića (pogotovo riba) i prirode. Slika u svim tehnikama, puno eksperimentira, a pretežno slika u tehnici akrila i ulja. U posljednje vrijeme bavi se i slikanjem većih keramičkih ploča pa su ta djela predstavljena kao eksponati podmorske izložbe u Staroj Novalji. Također je jedan opus svojih djela na keramici pripremio za izložbu u plitkom moru.

Otvorenje izložbe je 20. kolovoza u 20:30 sati na Trgu Alojzija Stepinca.
Dobrodošli!

Jure Crnkovič

Most discussed