Centar za kulturu grada Novalje
Halatafl

Halatafl

KULTURNI CENTAR GOZDENICA
14.11. 2023., utorak u 20:00 sati

U utorak, 14. studenog u 20:00 sati, održat će se kazališna predstava Halatafl u Kulturnom centru Gozdenica.

HALATAFL je naziv stare vikinške igre koja je kod nas poznata pod imenom “Vukovi i ovce”. Glavno pravilo te društvene igre je da ako vuk propusti pojesti pojesti ovcu, gubi. To je u ovoj duo drami metafora života dvaju karaktera, direktora i ratnika, koje je sudbina spojila višestrukim nitima. Njihov susret se događa pri kraju jednog manje-više uobičajenog radnog dana u kancelariji. Kroz nekoliko dramskih i komičnih obrata spoznajemo da su i jedan i drugi krenuli u životnu borbu, svako na svoj način iz nekog idealizma, Josip na ratnom polju, a Marko na poslovnom. Tekst ove dramsko-komične igre, ili socijalne tragi-komedije, suočava nas sa stvarnošću današnje Hrvatske, iskreno, neposredno, ponekad okrutno i sjetno. Nezrela i korumpirana demokracija s još itekako zrelim ratnim traumama, društvo koje u svojoj administrativnoj tromosti i lopovskoj umreženosti ne potiče pozitivne vrijednosti, kao da nije sposobno ponuditi ništa osim bijega.

Halatafl

Rezime dvaju života, jedan neobičan ljudski susret koji se odvija u realnom vremenu i traje 75 minuta, suočava gledatelja s njegovim ostvarenim i propuštenim prilikama i potiče ga da se zapita kako je odigrao svoj život s ponuđenim figurama i jesu li okolnosti te koje formiraju karaktere ili je to konstantna bitka s vlastitim mentalitetom, s prostorom i mjestom rođenja. Može li se kroz naša pojedinačna djelovanja popraviti ne samo slika društva, nego i njegov temelj? Mogu li ljudi koji su se svojim životima izborili za to društvo, tražiti da ono bude bolje? Kako izbjeći vrtnju u krugu razočaranja i postoji li pojedinačni spas ili je potrebno da bude organiziran? Ukoliko se taj pothvat prepusti ljudskim slabostima, takozvanom snalaženju i pohlepi, koliko daleko možemo dogurati? To su pitanja koja u ovoj toploj ljudskoj priči stoje pred nama. Radnja ove kazališne igra neočekivano nas udara emotivnim, iskrenim eksplozijama i implozijama, te nas potiče da se zamislimo i odemo iz kazališta ne samo zabavljeni glumačkom igrom, nego i zapitani nad prilikama života kojeg vodimo i u kojeg smo uronjeni rođenjem ovdje na ovom trusnom tlu.
Boris Svrtan

Igraju: Darko Milas i Boris Svrtan

PRODAJA ULAZNICA:
Od 6. studenog, ponedjeljka od 12:00 do 14:00 u Kulturnom centru Gozdenica (1. kat) i sat vremena prije početka predstave na ulazu.

Cijena ulaznice: 7 eura/ 52,74 kn

Most discussed