Centar za kulturu grada Novalje
DENISE-JANNAH

Denise Jannah

NOVALJA // 25. 07. 2019 u 21:00 h
Trg kardinala A. Stepinca

Organizator: Centar za kulturu Grada Novalje

Denise Jannah, jedna od najvećih dama jazz-a održat će koncert u Novalji. Prava glazbena poslastica za sve ljubitelje glazbe koju jednostavno ne smijete propustiti.

Rođena je u južnoameričkoj državi Surinam, iz koje se sredinom 70-ih s obitelji preselila u Nizozemsku. Nakon što je na Sveučilištu u Utrechtu četiri i pol godine studirala pravo, zbog svoje ljubavi prema glazbi se predomislila te upisala Konzervatorij u Hilversumu, na kojem je i diplomirala te stekla zvanje vokalnoga pedagoga. Na međunarodnome glazbenom festivalu Menschenund Meer u Rostocku (bivša DR Njemačka) 1989. godine osvojila je treće mjesto, a iste godine joj je ponuđena i važna uloga u mjuziklu A Night at the Cotton Club, s kojom je imala 347 nastupa u Nizozemskoj, Njemačkoj i Belgiji. Godine 1997. ponuđena joj je jedna od glavnih uloga u mjuziklu Joe. Zajedno s Marjorie Barnes, Denise Jannah je 1998. imala glavnu žensku ulogu u glazbenoj reviji Fatsa Wallera Ain’t Misbehavin (europska turneja).

Objavila je nekoliko albuma, od kojih je tri objavila diskografska kuća Blue Note Records. Denise Jannah je sedam puta nastupala na Festivalu jazza North Sea te bila na svjetskim turnejama od New Yorka do Johannesburga i Japana i natrag. Dosad je osvojila dvije nagrade Edison, bugarsku nagradu Zlatni orfej te festivalsku nagradu Bata Anastasijević u Srbiji. U travnju 2009. Jannah je za svoje zasluge dobila odlikovanje od kraljice Nizozemske. Iduća godina počela je zanimljivom turnejom (Rosenberg Soul Show) po nizozemskim kazalištima, a zajedno s glasovitim Triom Rosenberg i posebnim gostima poput američkoga pjevača Dennisa LeGreea pjevale su se kombinacije gypsy swinga, soula i gospela.
U svibnju 2011. g. Denise je u Nizozemskoj osvojila nagradu Meer Jazz na istoimenom festivalu. U travnju 2012. diskografska kuća Blue Note Records objavila je tri CD-a s pjesmama Denise Jannah (Best OfThe Blue Note Years). U siječnju 2013. izašao je dvostruki album Live in Johannesburg na kojem gitaru svira Wolf Martini.

Uz Denise Jannah na koncertu će, kao pratnja, nastupiti:
Renato Chicco – orgulje
Ratko Zjaca –  gitara
Oleg Markov – bubnjevi

Most discussed