Centar za kulturu grada Novalje

25. Novaljski raspivani Božić
koncert klapa otoka Paga

26. prosinca 2022. u 19:00 sati u crkvi svete Katarine

Nastupaju:
klapa „Muštre“
vokalni sastav „Lobo“
klapa „Navalia“
ansambl „Sv. Juraj“
nonet „San Giorgo“

U ponedjeljak, 26. prosinca 2022. na blagdan svetog Stjepana, u 19:00 sati, u crkvi sv. Katarine održat će se tradicionalni, 25. Novaljski raspivani Božić, božićni koncert klapa otoka Paga. Još od daleke 1997. godine “Novaljski raspivani Božić” pjesmom upotpunjuje i uljepšava Božićne blagdane u Novalji.

Ženska klapa „Muštre“ iz Novalje je jedina ženska klapa na otoku, osnovana 2018. godine. Na repertoaru klape su tradicionalne klapske pjesme, ali rado izvode i popularne skladbe priređene za klapsko pjevanje te duhovne pjesme.

U vrlo kratkom vremenu, upornim radom i odricanjem, klapa se uspjela istaknuti i pokazati umijeće klapskog pjevanja. Nastupile su na otočkim smotrama i važnim gradskim manifestacijama i prigodama.
U klapi pjevaju Sanja Buljanović, Kristina Želehovski Musa, Katarina Samaržija Šanko, Mirjam Vidas, Debora Dabo, Hrvatka Fabijanić, Mia Veličan Hodak, Jelena Samaržija, Jelena Škunca i Ana Maria Kustić.
Glazbena voditeljica klape je Sanja Buljanović.

Muška klapa „Navalia“ je osnovana u jesen 1992. godine kada se, usprkos teškim ratnim vremenima, okuplja grupa entuzijasta koju vodi Ante Dabo. Klapa već u početku bilježi nekoliko zapaženih nastupa u Hrvatskoj (smotre klapa u Senju i Kraljevici) i Sloveniji, a 1994. godine snima spot za Hrvatsku televiziju.

Nakon pet godina rada klapa gostuje u Hrvatskoj misiji u Mannheimu i održava svoj prvi samostalni koncert. Na poziv iseljenika 1999. godine, gostuje u Americi te održava tri samostalna humanitarna koncerta u New Yorku i New Jerseyu. Tada započinje uspješna suradnja s poznatim glazbenikom i producentom Nenadom Bachom. Rezultat te suradnje su dva CD albuma u zajedničkoj produkciji „Novaljo“ 2000. godine, a 2004. godine „Dan vičere“.
U jesen 2003. godine klapa je sudjelovala na međunarodnom etno festivalu u Bearitzu (Francuska), gdje je održala tri vrlo uspješna koncerta.
Klapa „Navalia“ njeguje izvorne dalmatinske i primorske napjeve prilagođene klapskoj izvedbi. U posljednjih nekoliko godina dosta pažnje posvećuje i izvornoj crkvenoj glazbi koja je preteča i začetak bogatog višeglasnog pjevanja u Dalmaciji i Hrvatskom primorju. Tako osim pasionskih napjeva Novalje, koji plijene svojom ljepotom i izvornošću, njeguje i staroslavenske liturgijske napjeve te hrvatske duhovne pjesme.
Klapa je ove godine nagrađena plaketom za doprinos razvoju kulture na području Grada Novalje.

Članovi klape su: Zlatko Vidas Šerif, Anton Kralj, Ante Dabo, Jure Zeneral, Tomislav Ricov i Branko Barbir koji je i glazbeni voditelj klape.

Vokalni sastav „Lobo“ osnovan je prije nepuna dva mjeseca i ovo je njihov prvi javni nastup.
Sastav broji 20 članova, a predstavit će nam se s pjesmama Nevijska kolenda (obrada J. Ćalete) te Baba Yetu – Oče naš na Svahili jeziku (obrada Christopher Tin).
Ansambl „Sv. Juraj“ mješoviti je zbor iz Paga oformljen 1996.g. spajanjem ženske klape „Peružini“ i muške klape „Sol“. Naglasimo da su bili redoviti sudionici „Raspivanog Božića“ u Novalji od samog početka ove manifestacije. Poslije petnaestak godina uspješnog rada i nastupa u Pagu, na otoku, po Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, uslijedila je pauza u radu duga cijelo desetljeće da bi prošle godine Ansambl ponovno krenuo s aktivnostima. Ima tu starih lica, koja su u zboru od njegovih početaka, ali i novih snaga s kojima paški mješoviti zbor kreće u novo, uspješno desetljeće.

Soprani: Sanja Buljanović, Jasmina Dunđer i Nataša Škoda
Alti: Vesna Fabijanić, Marija Vašarević, Duška Crljenko i Olga Paro
Tenori: Boris Škoda, Dražen Crljenko i Marin Milić
Basi: Danijel Grašo, Dario Grašo, Ivan Šupraha, Velimir Galić i Gordan Maržić
Voditelj: Branko Barbir

Nonet „San Giorgio“ čine muški članovi mješovitog pjevačkog zbora „Sv.Juraj“ iz Paga koji su, u formaciji muške dalmatinske klape, odlučili dodatno istraživati staze vokalnog glazbenog izričaja.

Tenor I: Boris Škoda
Tenor II: Dražen Crljenko i Marin Milić
Bariton: Danijel Grašo i Dario Grašo
Basi: Ivan Šupraha, Velimir Galić, Gordan Maržić i Branko Barbir (umjetnički voditelj)

Veselimo se vašem dolasku!

Most discussed